Начало >Добруджа >Общество

ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Буковина- Яш, Пятра Нямц и манастирите наоколо (ВИДЕО)

29.03.2018 г. 10:44:03 ч.
/
ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Буковина- Яш, Пятра Нямц и манастирите наоколо (ВИДЕО)
Нашето пътешествие в Румъния продължава в компанията на Зорница Рашева. Този път се насочваме на Север, където се намира Яш – един град, за който казват, че е в пъти по-красив от Букурещ. Известен е като културната столица на страната, мястото, където още през 1859 г. Александру Йоан Куза обединява двете княжества Молдова и Влахия в ново княжество – Румъния. Яш е първенец в много отношения – там е първата ботаническа градина, един от първите градове, където се появяват трамваи, които макар и движени с конска сила са нещо изключително модерно за времето си. Там е бил открит и първият университет в Румъния. Яш е запазил изключително много от своята красота, а символът на града е Дворецът на културата. Сградата се простира върху площ от 34 000 кв. м и има 298 зали и 92 прозореца. Замислена е в приятен готически стил, но в нея са вплетени много съвременни материали и методи за строеж.   Един от първите патенти на известния румънски авиоинженер Хенри Коанда за панелно строителство е използван за построяването на тази огромна сграда, където сега се помещават няколко музея: Музеят на изкуствата, Музеят на историята, Етнографският музей и Музеят на науките и технологиите. Към Двореца има и часовникова кула с три открити часовника с диаметър над 3 м, украсени с витражи, представляващи 12-те астрологически знака. Българската история е свързана с Яш с това, че там, в катедралния храм, се намират мощите на Св. Петка Търновска. В цяла Румъния този регион е един от най-религиозните. Така например в област Молдова (да не се бърка с република Молдова) има най-много манастири на кв. км. по света. Само в Яш манастирите са 6. Църквите са още повече. Една от тях, която е много красива, се казва „Св.Николай”. Тя е строена по времето на Стефан Чел Маре или Стефан Велики, княз на Молдова, известен в историята като един от най-големите бранители по време на възхода на Оманската империя.
В самото сърце на града се намира един от хубавите манастири Голия, който е отлично запазен поради това, че има висока крепостна стена и отбранителна кула.
Интерес за посетителите представлява палатът Розновану, където сега се помещава общината. С уникална архитектура, свързана с династия Росети, едно от най-влиятелните семейства в управлението на Румъния, сградата е смятана за най-красивата в Яш.
Сред интересните обекти е Гранд Хотел Traiаn, луксозна постройка, която е дело на известния френски архитект Густав Айфел. По време на Първата световна война е седалище на румънското правителство. Любопитна подробност е, че през 1934 г. там отсяда великата Грета Гарбо.
Пятра Нямц е друг интересен град в Румъния, който се намира малко по-нагоре към област Буковина. Името е странно, означава „немски камък” (пятра-камък и нямц – немски), тъй като тук са живеели доста немски саксонци. Казвал се е още Пятра луи Крачун (Коледен камък) и Търгу пятра (Каменен пазар). Именно тук са съсредоточени най-много манастири на квадратен километър в света. Когато България вече е под османско владичество много монаси се преселват по тези земи точно в тези манастири. Григорий Цамблак е бил игумен в един от тях – манастира Нямц.
В близост е най-големият женски манастир в Източна Европа - манастирът Агапия, който е обитаван от над 300 монахини. Манастирът носи наименованието на своя основател Агапи, живял през 14 в.
В същия район е издигнат и манастирът Сихистрия, създаден от монаси-отшелници „исихасти”(от гръцки исихазъм означава спокойствие, тишина, уединение). Затова и местните са го наричали „манастир на мълчанието”.
Пятра нямц е много модерен град и може да бъде разгледан с телегондола, като лифтът достига височина от 650 метра и предоставя прекрасна панорамна гледка.
Задължително е да се посети и манастира Галата, който носи името си от местността Галата (Каракьой) в Константинопол. Интерес там представлява композицията от дървени врати около самия манастир, който често служи като кралска резиденция.
 
 
Видеомонтаж: Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Християн Христов ще води листата на „Зелено движение” в Добрич (ВИДЕО)
Християн Христов ще води листата на „Зелено движение” в Добрич (ВИДЕО)
Светли вторник и надежда за просветление, почитат се апостолите и Богородица
Светли вторник и надежда за просветление, почитат се апостолите и Богородица
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
„ЛЕВИЦАТА!“ регистрира листата си за Добрич. Водач е доц.Георги Кючуков
„ЛЕВИЦАТА!“ регистрира листата си за Добрич. Водач е доц.Георги Кючуков



Яндекс.Метрика