Начало >Добруджа >Общество

ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Красотите на Еленския Балкан, Трявна, Елена, Габрово (ВИДЕО)

09.01.2020 г. 09:52:13 ч.
/
ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Красотите на Еленския Балкан, Трявна, Елена, Габрово (ВИДЕО)
В началото на годината започваме с нещо по-близко, но интересно и наситено с много любопитни за гледане неща. В близост до Дряново се намира  пещерата "Бачо Киро" - първата отворена за посещение пещера в цяла България още в далечната 1938 г. Това са първите 700 м, в които хората могат да влязат от общо 4-те нива на които е разделена, а  иначе дължината й е 3500 м, разказва Зорница Рашева. Проучвания сочат, че тук са живели хора преди повече от 50-100 000 години, като от този период са намерени керамични сечива. Била е населявана и от т.н. Кроманьонци-нов вид хора от типа Хомо сапиенс фосилис или разумен изкопаем човек. При една от най-ранните експедиции, учените откриват на дълбочина 300 м огромен скелет на мечка от изчезнал вид. Смята се, че това е един от най-големите екземпляри, намиран в Европа с внушителни размери от 3 м височина и дължина на челюстта 60 см. Сега той е експониран в отдел "Динозаври" в Британския музей в Лондон. Пещерата "Бачо Киро" е на около 1 800 000 години, а една от атракциите е "Чистилището" - нисък и труднопроходим коридор с размери 60 Х 40 см. Легендата твърди, че само праведен човек може да мине през него.
Отправяме се към Дряновския манастир. Счита се, че е построен още по времето на цар Калоян, когато се пренасят мощи на Св.Михаил Воин и на мястото, където са пренощували се изгражда манастир. В момента е действащ мъжки манастир и носи името Св.Архангел Михаил".
На 15 км от Дряновския манастир е разположен град Габрово- градът на хумора и шегата. Но също така известен като "Българският Манчестър". В периода на Възраждането и първите години след Освобождението Габрово е бил изключително индустриален град и там са се появили първите български фабрики, първият завод за леене на куршуми, за дрехи,  за калъпи за обувки, за сапуни и т.н., а там се намира и Музеят  на индустриалната история. Няколко са личностите, които дават тласък на града - Иван Колчев, Иван Калпазанов, Петко Цокев, Васил Карагьозов. В Габрово е имало и немско консулство, което е улеснявало търговските контакти с Германия.
В близост до Габрово е Архитектурният етнографски комплекс "Етъра". Открит е през 1964 г. и в него са разположени 50 обекта - къщи със занаятчийски работилници, разкриващи бита и стопанското минало на Габровския край през Възраждането.
Съвсем наблизо се намира Соколовският манастир "Успение Богородично", който е действащ девически манастир. В двора с жилищните корпуси се намира известната Соколовска чешма, която се сочи за дело на Уста Кольо Фичето.
Един жив образ на нашето Възраждане е сгушената в Централна България Трявна. Първите официални сведения за града са от 1565 г., а името се свързва с преминаващата наблизо река, с тучната трева и "тръвните" - кошери на рояците пчели, кръжащи наоколо.  Над 140 са туристическите обекти, потапящи ни в бита и културата на българите столетия назад в годините.
Градът е свързан с фамилията на Петко Славейков, там е отгледан синът му Пенчо Славейков. Площадът е интересно място, там се намира Часовниковата кула. Не бива да се пропуска Гърбавият мост, наречен още "кивгирен", построен първоначално от дърво, после от камък -мостът се смята за един от символите на Трявна с причудливите си форми и мистериозната стомничка.
Град Елена е бил един от най-значимите търговски, занаятчийски и просветни центрове. Там е открито първото класно училище, където се обучават преподаватели, затова са го наричали Даскалоливница. Интерес представлява комплексът "Петте Разсуканови къщи" - пет къщи, построени под един покрив, за да приютят наследниците на стар чорбаджийски род
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Любители на народните танци от няколко града се хванаха на второто „Хоро на мегдана“ в Добрич (СНИМКИ)
Любители на народните танци от няколко града се хванаха на второто „Хоро на мегдана“ в Добрич (СНИМКИ)
Прогноза за времето в понеделник - Гергьовден
Прогноза за времето в понеделник - Гергьовден
 Поздрав за Великден от Желязко Желязков - зам.-областен управител на област Добрич
Поздрав за Великден от Желязко Желязков - зам.-областен управител на област Добрич
Второ издание на "Хоро на мегдана" ще се проведе в Добрич днес
Второ издание на "Хоро на мегдана" ще се проведе в Добрич днес



Яндекс.Метрика