Начало >Добруджа >Общество

ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Малко познати места с хилядолетна история край Перник и Трън (ВИДЕО)

26.11.2020 г. 11:36:48 ч.
/
ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Малко познати места с хилядолетна история край Перник и Трън (ВИДЕО)
В новия епизод на предаването „Животът е пътуване“ ще Ви отведем на едно малко по-непознато място – край Трън, Ждрелото на река Ерма и град Перник.
Ще започнем със Земенския манастир „Йоан Богослов“. От 2004 година е обявен за паметник на културата от изключително национално значение. Манастирът е сравняван много често с Боянската църква. Изключително много неизвестни има по отношение на неговото създаване и неговата кубична форма.
Самата църква в манастира е изключително интересна от архитектурна гледна точка – тя е кръстокуполна, триабсидна и е в кубична форма – 9/9/9 метра.
Стенописите в нея са уникални. Има няколко библейски картини , които никъде другаде по света не са срещани в християнството. Те са свързани с правенето на пироните, с които е разпнат на кръста Исус Христос. Интересен е стенопис с двойния образ на Христос. Стенописите са запазени още от построяване на църквата през 11-и век, въпреки че манастир многократно е опожаряван.
Има доказателства, че на мястото на църквата в миналото е имало тракийско светилище.
Счита се, че Земенският манастир е било тайнственото място на богомилите. Последните теории твърдят, че в църквата е вграден символът, който ще обедини всички религии по света.
 
Отправяме се след това до водопада Полска Скакавица, който е с височина 50 метра. Той е вдъхновение за част о картините на Владимир Димитров – майстора. Интересно е, че за няколко години там е живял отшелникът Свети Иван Рилски.
До град Земен се намира една много интересна крепост -  Землънград, която датира от ранното Средновековие. По това време в района е преминавал път, свързващ Пауталия със Сердика (днешните Кюстендил и София). Самата крепост е преживяла множество нашествия.
След проучването, крепостта не е добре консервирана и с течението на времето крепостните стени са доста обрасли.
Следващата спирка от нашето пътуване е Гигинският манастир, който има много интересна история. Построен е приблизително по времето, когато е изграден и Земенският манастир. При пожари, много от църковните книги са били изгорени. Будното население обаче давало всичко от себе си той да бъде съживяван. За определен период от време е бил част от Сръбската епархия, но винаги езикът, на който са се водили литургиите, е бил български.
В корените на вековен дъб там има аязмо, като заради лечебните свойства на водата от него, дори  испанска телевизия е идвала на място да прави репортаж.
Чудесата, които се случват там, са свързани с личностите на лечителите Свети Козма и Свети Дамян.
Близо до град Трън се намира село Бусинци, в който може да се разгледа музеят на бусинската керамика. Въпросната керамика е била представяна няколко пъти в Лувъра, в музеи в САЩ и Япония. От този тип глина, от който се изработва бусинската керамика, се правят тръби и казани за варени на спиртни напитки.
В град Трън, в един от кварталите му, може да посетите храмът на Света Петка. Много местни легенди казват, че Света Петка е оставила отпечатък от своята длан, когато е била гонена от неверниците и това може да се види днес.
Светилището е изключително важно, не само за жителите на града, а и за цяла България. Проучвания сочат, че мястото е известно още от бронзовата епоха.
Продължаваме към Перник, който е известен като Град на черното злато заради добива на въглища. Там се намира подземен музей на минното дело, който е единствен на Балканския полуостров.
В галерията има около 35 експозиции, които запознават посетителите още със зараждането на минното дело в България и историята му, които показват, че то е било на изключително високо ниво. Ако посетите Перник около Нова година, може да видите фестивала Сурва, свързан с кукерските игри.
В града могат да се разгледат от Регионалния исторически музей и Пернишката крепост – Кракра. Тя е известна още от тракийски времена, като най-големият й разцвет при Хан Крум. По-късно, през Средновековието, пернишкият владетел Кракра прославя името си със смелост и факта, че крепостта удържа 88 дни на набези и дори се смята, че той е прототип на образа на Крали Марко.
След това се насочваме към ждрелото на река Ерма. Това е много красива местност, но преходът трае около 8 – 10 часа.
Задължителна спирка от обиколката ни трябва да бъде и Гърленският храм-кладенец. Откривателката му, проф. Митова-Джонова го свързва с ранна фаза на културата, която по-късно изгражда постройките „нураги“ запазени на остров Сардиния.
При изследванията на мястото са намерени кости на различни рогати животни, които показват че жертвоприношенията са били много важни. 
В село Студен извор се намира Музеят на киселото мляко. Музеят е открит на 29 юни 2007 г. и разказва историята на един от най-популярните символи на България – киселото мляко. Специално място в експозицията на музея е отделено на д-р Стамен Григоров – откривателят на бактерията „Бактериум Булгарикум”.
Земенски манастир – богомили, масони, Гигински манастир с невероятното аязмо, музеят на киселото мляко, музеят на бусинската керамика, крепостта Кракра - все уникални неща, които в показват, че нашите земи са населявани от хилядолетия. 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Смениха областния управител на Добрич
Смениха областния управител на Добрич
Орлето Илия от с. Александрия се завърна на родна земя
Орлето Илия от с. Александрия се завърна на родна земя
ЦИК изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетините за вота 2 в 1
ЦИК изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетините за вота 2 в 1
 Мая Димитрова: Промяна в България може да настъпи само при висока избирателна активност  (ВИДЕО)
Мая Димитрова: Промяна в България може да настъпи само при висока избирателна активност (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика