Начало >Добруджа >Общество

ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Остров Закинтос – Цветето на Изтока (ВИДЕО)

09.05.2024 г. 09:57:32 ч.
/
 ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Остров Закинтос – Цветето на Изтока (ВИДЕО)
В новия епизод на предаването „Животът е пътуване“, се отправяме към един от многото гръцки острови – Закинтос, който се намира в сърцето на Йонийско море.
Площта на острова е около 458 кв.км. Най-близо до него се намира остров Кефалония.
 
Венецианците са го нарекли „Цветето на Изтока“ и то не случайно. На изключително малка площ, на острова може да се види  изключително разнообразна флора. Тази природа много подхожда на тюркоазените води на Йонийско море. Това е остров за по-млади туристи, защото има много места за разнообразен нощен живот.

През 1953 г. е опустошило островът и много малка част от автентичната архитектура като сгради е запазена до днес.
Най-големият град на острова носи също името Закинтос. На булеварда „Страта Марина“ е разположен впечатляващият храм на Свети Дионисий, който е покровител на острова.
Ако искате да видите нещо, свързано с византисйкия период на острова, задължително трябва да посетите и Византийския музей.
 
В града можете да разгледате и Музея на Дионисиос Соломос – един от най-великите поети на Гърция, който е написал и държавния химн.

В Природо-научния музей на Закинтос може да видите освен най-интересните видове на флората, но и на фауната, като например уникалната костенурка Карета Карета, която може да се срещне само на съседен на Закинтос остров.

Хълмът и крепостта Бухали се намират в близост до град Закинтос, като там също могат да се видят останки от венецианската епоха.

Сините пещери са една от най-известните забележителности на острова. Пeщерите ca нарeчени ”сини” зарaди ярките пeтна oт светлоcин и тъмнοсин цвят oколο и в тяx, κактo и зaради отражениeтο нa слъчевата cветлинa.

Най-известният плаж на острова е Навагио (корабокрушение).Това е мястото на острова, което всички туристи искат да посетят. Затова и почти винаги мястото е пълно с хора. През 2013 г. се отчупи скална маса и оттогава стана ясно, че мястото не е много сигурно, но пък е много красиво.

На острова има и няколко тематични плажа. Един от тях е Банана бийч. Възможностите за туризъм, основно за по-млади хора са големи, като сезонът започва още през март и продължава до края на октомври.
 
Както навсякъде в Гърция, островът е известен с производството на специален зехтин, който е с много високо качество. Освен това може да се насладите и на много качествени червени вина.
 
Макар и да споменахме за опустошителното земетресение и унищожената архитектура, Закинтос носи духа на тази автентичност по отношение на своята история.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Успешна поредна кампания „Купи и дари” отчитат от Ротаракт  в Добрич
Успешна поредна кампания „Купи и дари” отчитат от Ротаракт в Добрич
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Прогноза за времето в понеделник
Прогноза за времето в понеделник
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"



Яндекс.Метрика