Начало >Добруджа >Общество

Как да подредим учебната стая: 6 съвета от Mega M

19.03.2018 г. 12:05:17 ч.
/
Как да подредим учебната стая: 6 съвета от Mega M
Ако си ученик – прочети и предложи на съученици и учители да пренаредите класната стая за разнообразие и комфорт. Ако си учител – започни още от утре, а ако си родител – непременно отдели време да поговориш с детето и учителите за това.
Защо това е важно ли? Защото средата, в която прекарваме повече време се отразява не само на доброто ни настроение, а и на ефективността на заниманията. Независимо, какви са те и къде се провеждат – в училище, офис, учебна или конферентна зала…
 Ето няколко утвърдени чрез проучвания методи за подредба на училищна стая. Ако училищните чинове/маси са големи, малки или стари, то потърсете производител на училищни мебели и поръчайте нови от mega-m. Не се оправдавайте или не приемайте оправдания със липса на средства – търсете спонсори.
В съвременните класни стаи се предпочитат маси и училищни столове, вместо чинове. Но за по-малките класове е по-удобно и правилно да се използват ученически чинове, защото съвременните модели са по-адаптивни до физическите показатели на децата.
Колко начина има да подредим чиновете/масите:
 
В редици
В полукръг
П- образно
Модулно подреждане
Рибена кост
Амфитеатър 
 
Първият методна подреждане на училищната стая е прекалено традиционен и едва ли не отживелица.Подреждането на чиновете в редици е най-лесно, но и най-неефективно. Особено при по-голям брой маси/чинове достъпът на учителят до учениците е ограничен, дори той да се разхожда между тях.  В днешно време подреждането на чиновете в редици, за съжаление е все още доста разпространено поради липса на инициатива на учители и ученици. Инертността в това отношение, отнема много от ефективността на учебния процес.
 
Подредбата в полукръг и П-образно най-често се пренебрегва поради липса на достатъчно място в стаята. Големите чинове или училищни маси заемат голямо пространство, но дали това е оправдано?! Тези два начина на подреждане са характерни повече за по-малки класове или за семинари.  При такова подреждане учениците могат да се гледат помежду си  очи в очи, а учителят/лекторът може да заеме лидерска позиция в отворения край. Този начин на подреждане освобождава в средата достатъчно пространство, за да има простор и акустика в стаята, както и да не се нарушава личностното пространство на учениците. За такъв вид подреждане са доста подходящи едноместните чинове, защото може да се импровизира в начина на разполагане на масите – съединени или с малко пространство между тях, а защо не и леко шахматно, което ще направи още по-приятна и съвременна атмосфера в клас.
Поръчката на нови училищни едноместни чинове/маси дава възможност за постоянно разместване и пренареждане на училищната стая, според нуждите на учебния процес. Ако идеята изисква двуместни, три-четириместни… – просто се съединяват, но се запазва личното пространство на ученика.
 
Модулното подреждане е по-скоро характерно за началните класове на други държави. В България то по-често се прилага за лаборатории и  специализирани кабинети. Но е добре да се помисли, дори с помощта и съветите на интериорни дизайнери, какви модели училищни мебели могат да се поръчат, за да може класните стаи да се пренареждат модулно при нужда или вдъхновяваща идея за разнообразяване, дори с цел преодоляване на временен проблем. Модулното подреждане  е подходящо не само за работа с учениците чрез формиране на групи за определени задачи, но и по този начин учителят по-добре работи с отделни ученици или групи индивидуално, а не с целия клас на общо основание.
 
Така наречената схема за подреждане на училищна стая тип Рибена кост е изключително ефективна за учебен процес протичащ във вид на дискусии. Също така е подходяща и за по-тесни стаи, защото се използва ефективно всяка част на пространството.
 
Подредбата тип Театър е най-оптималната за малките пространства или за класни стаи с много ученици. Чрез подредбата на училищните маси тип АМФИТЕАТЪР се заема най-малко пространство, а се осигуряват най-много места. Също така, този начин на интериорно решение е много подходящ, когато  се използват видео и мултимедийни презентации.
 
При „амфитеатралното подреждане”, учениците виждат както учителя, а така и своите съученици, което създава подходяща атмосфера за колективна работа.
Първи клас!
За един от най-важните преходи в живота на детето – тръгването на училище има по-други съвременни виждания за обстановката в класната стая на първолаците.
В този период има специфични нужди за по-лесното адаптиране на децата. Психолози съветват училищната стая да е максимално близка до домашната такава. Когато мебелите в детската градина и тези в класната стая на първолаците е почти еднаква като цветове и форми на маси/чинове и столове, тогава преходът е по-лесен и безпроблемен. Не бива да се пренебрегват лошите и често дълготрайни последици от стреса на първокласниците. А той често е от рязката промяна на обстановката. Когато се подходи разумно при обзавеждането на училищните стаи за 1 клас, тогава и последващите проблеми ще са минимални и лесно преодолими.
Училищната среда не трябва да се възприема като чужда, а да бъде разпознаваема за децата. Да се почувстват сигурни, да асоциират сигурността на дома.
Когато са предвидени персонални масички, гардеробчета, шкафчета за обувки и обособени кътове за рисуване, индивидуална или групова работа, тогава децата са адаптират по-лесно и се чувстват щастливи. Ще искат да ходят с желание на училище, защото им е приятно и интересно.
Разбира се, при обзавеждането на учебни помещения за малките ученици, трябва да се имат предвид физическите характеристики на децата от различните възрастови групи. Поръчката на мебели по определени размери, форми и цветове е най-добре да се направи при производител на училищно оборудване с опит и съвременни технологии. Така най-лесно ще се контролира безопасността, качеството, поддръжката и поетапното подменяне с по-подходящи при израстването на децата.
Производителите на ученически мебели могат да се съобразят с пространството и нужното специализирано оборудване като предложат подвижни модели на модулни мебели, които могат да се поддържат и почистват лесно. Но най-голямото предимство е, че такъв подход за обзавеждане на училищната стая дава възможност за различни подредби и мебелировка със съответните сертификати за  безопасност валидни за Европейския съюз.
Когато се поръчват училищни мебели от производител лесно могат да се изискат да бъдат използвани само безвредни лепила, лакове и смоли, трудногорими, или негорими такива, за да бъдат съобразени с изискванията за пожарна безопасност.
 
Но независимо от възрастта на учениците съвременните училища трябва да предлагат индивидуални места, персонални чинове и ученически маси, индивидуални гардеробчета,  подвижни модулни мебели за общите училищни пространства – коридори и фоайета. 
Изисквайте това!


ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ 

Коментирайте
Подобни новини
Християн Христов ще води листата на „Зелено движение” в Добрич (ВИДЕО)
Християн Христов ще води листата на „Зелено движение” в Добрич (ВИДЕО)
Светли вторник и надежда за просветление, почитат се апостолите и Богородица
Светли вторник и надежда за просветление, почитат се апостолите и Богородица
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
„ЛЕВИЦАТА!“ регистрира листата си за Добрич. Водач е доц.Георги Кючуков
„ЛЕВИЦАТА!“ регистрира листата си за Добрич. Водач е доц.Георги Кючуков



Яндекс.Метрика