Как електронните спортове се превръщат в бизнес за милиарди

23.02.2019 г. 09:23:09 ч.
/
Как електронните спортове се превръщат в бизнес за милиарди
Вероятно за мнозина компютърните игри са загуба на време. За други обаче това е възможност. В последните години огромният интерес и големите инвестиции превърнаха електронните спортове в бързо развиваща се индустрия.
Според Newzoo 2019 г. ще е повратна точка в развитието на пазара за електронните спортове, които ще се превърнат в бизнес за милиарди. В свой доклад водещата компания за анализ на данни в сферата очаква парите в индустрията да достигнат близо 1.1 млрд. долара, което ще означава ръст от 26.7% спрямо година по-рано.
Основна част от приходите ще дойдат от продажбата на медийни права, реклама и спонсори. Трите пера ще генерират 897.2 милиона долара или 82% от стойността на пазара за електронни спортове.
С най-голям дял ще са парите от спонсори, като това перо се очаква да генерира 456.7 милиона долара през 2019 г. или увеличение с 34.3% спрямо година по-рано. Newzoo прогнозира най-висок ръст при продажбата на медийни права. С 41.8% увеличение тази графа се очаква да генерира 251.3 милиона долара през годината.

Прогнозираните приходи от реклама и продажба на артикули и билети са съответно 189.2 милиона и 103.7 милиона долара. Намаление ще има единствено към таксите при производителите на игри, които за 2019 г. ще са 95.2 милиона.
"В момента много първенства и турнири се радват на голяма аудитория, така че компаниите се позиционират, за да монетизират феновете на електронните спортове. Докато това започна да се случва миналата година, пазарът се разширява постоянно", коментира собственикът на Newzoo Петер Варман.
Той допълни: "Резултатът е, че 2019 ще бъде първата милиардна година за електронните спортове. Пазар, който ще продължи да привлича марки от всички индустрии".
Компанията очаква аудиторията да нарасне с 15% до 453.8 милиона души, които са обвързани по някакъв начин с електронните спортове. От тях 201.2 милиона ще са хората, които активно следят случващото се и се интересуват от турнирите. Очаквано най-много са феновете от държавите в Далечния изток, които ще образуват 57% от всички запалянковци на компютърните игри.
За поредна година Северна Америка се очаква да бъде най-доходоносният пазар, като ще образува 37% от общите приходи с 409.1 милиона долара. На континента има 23.9 милиона фенове на електронните спортове, като Newzoo прогнозира всеки от тях ще похарчи средно по 17.13 долара през 2019 г.

В проучването си Newzoo e уловил тенденциите около пазара за електронни спортове. Изведените суми не включват приходи от залагания, наградни фондове и заплати на състезатели.
Интересът към електронните спортове продължава на расте, като с него се увеличава и желанието на големите компании да уловят тази вълна. През 2017 г. бизнесът беше оценен на 655 милиона долара, а през 2018 г. стигна 865 милиона. С узряването на пазара Newzoo очаква приходите в електронните спортове да нараснат до близо 1.8 млрд. долара през 2020 г.
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Пари и паспорти изкушават кубинци да воюват на страната на Русия
Пари и паспорти изкушават кубинци да воюват на страната на Русия
Над милион и половина зрители пяха с Мадона на грандиозния й концерт в Рио
Над милион и половина зрители пяха с Мадона на грандиозния й концерт в Рио
Израел е ликвидирал командир от "Ислямски джихад", организирал нападение в кибуц на 7 октомври
Израел е ликвидирал командир от "Ислямски джихад", организирал нападение в кибуц на 7 октомври
Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка
Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка



Яндекс.Метрика