Кандидатът на ПЕС за поста на Юнкер е бил следен навсякъде в Унгария от враждебни "журналисти"

23.02.2019 г. 09:18:40 ч.
/
Кандидатът на ПЕС за поста на Юнкер е бил следен навсякъде в Унгария от враждебни "журналисти"
Първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс е бил следен почти непрекъснато от екипи, които са го снимали при посещението си в Унгария, включително на места, които изобщо не са били обявявани публично като част от програмата.
Според холандския вестник "Де Телеграаф" това са били местни медии и няколко неидентифицирани души, които са "тормозили" холандеца, който през декември на конгреса на Партията на европейските социалисти в Лисабон бе одобрен за кандидатът на ПЕС за бъдещ председател на Еврокомисията. Този уикенд в Мадрид ПЕС трябва да гласува своя предизборен Манифест (програма) и конкретните елементи и послания за кампанията.
Тимерманс, който е един от най-отявлените критици на все по-авторитарни и евроскептични правителства в Източна Европа, бе в Унгария миналия петък и събота като част от кампанията за евроизборите в края на май.
Според "Де Телеграаф" Тимерманс е казал, че "би трябвало да очаквам подобна враждебност от управляващата партия и медиите, които я подкрепят". "И въпреки това е много странно да преживееш това в страна членка на Европейския съюз. Това само засилва убеждението ми, че трябва да продължим да се борим за върховенството на закона и ценностите, в които вярваме."
Всичко, което трябва да знаете за:
Евроизбори 2019 (124)Запитан има ли коментар по публикацията, говорител на кабинета на Виктор Орбан казва, че "не смятам, че правителството трябва да се занимава с това".

Балаж Ланг, директорът за връзки с обществеността на унгарската Социалистическа партия, заяви в петък, че Тимерманс е бил пресрещан почти на всяка крачка от "агресивни агитатори", докато се е опитвал да спечели подкрепа за алианса на левите партии за вота за Европейски парламент.
"Дневният му ред умишлено не е бил предоставен на унгарските власти и въпреки това е бил преследван по петите навсякъде. Така че въпросът е откъде унгарците са знаели къде ще отиде. Това може да са били агенти на унгарското правителство, но не можахме да го потвърдим", пише холандското издание.
"От антуража му говорят за "враждебен прием от правителството". Навсякъде са се появявали двама неизвестни мъже, които са го снимали непрекъснато със смартфоните си. Дори в телевизионно студио, където влязъл за интервю, в хотела му или на срещи с лидери на профсъюзите. Разговорът със синдикалистите е бил организиран в подземно помещение на сграда, за да няма нежелани слушатели."
Източник на "Де Телеграаф" от Брюксел казва, че никога преди не са били демонстрирани подобни методи. "Отново и отново се появяваха двама мъже. Снимаха без да проронят дума."
[Кандидатът на ПЕС за поста на Юнкер е бил следен навсякъде в Унгария от враждебни "журналисти"]© Assoicated Press
Орбан не крие своята неприязън към Тимерманс. Преди две седмици в годишната си реч пред парламента в Будапеща той го норече назначен от Джордж Сорос защитник на имигрантите, който се опитва през ЕС да наложи на унгарците такава политика. Според говорител на унгарското постоянно представителво в ЕС в Брюксел "визитата (на Тимерманс) демонстрира, че водещият кандидат на социалистите одобрява посткомунистическото партньорството на унгарската левица с антисемитите.
Балаш Ланг казва още, че Тимерманс бил изненадан от това, че въпросите, които журналистите му задавали в Будапеща, били почти 100% идентични, а това предполага координирана кампания.
На видео запис на една подобна конфронтация се вижда как унгарски журналист обвинява Тимерманс, че искал да вкара бежанци в страната. Когато холандецът се опитва да отговори, често е прекъсван и наричан "лъжец".
Миналата седмица председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер призова Европейската народна партия да изключи "Фидес" от редиците си заради антиимигрантските позиции и реторика на управляващата унгарска партия.
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Пари и паспорти изкушават кубинци да воюват на страната на Русия
Пари и паспорти изкушават кубинци да воюват на страната на Русия
Над милион и половина зрители пяха с Мадона на грандиозния й концерт в Рио
Над милион и половина зрители пяха с Мадона на грандиозния й концерт в Рио
Израел е ликвидирал командир от "Ислямски джихад", организирал нападение в кибуц на 7 октомври
Израел е ликвидирал командир от "Ислямски джихад", организирал нападение в кибуц на 7 октомври
Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка
Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка



Яндекс.Метрика