Начало >Добруджа >Общество

Катя Петкова:Мечтая за един европейски, удобен и ефективен градски транспорт (ВИДЕО)

30.08.2019 г. 10:37:22 ч.
/
Катя Петкова:Мечтая за  един европейски, удобен и ефективен градски транспорт (ВИДЕО)
Катя Петкова е новият управител на Общинско предприятие “Градски транспорт“ ЕООД - Добрич. Тя е първата жена, управляваща транспортна фирма в нашия град. Родена е в Мездра. Детството и преминава във Варна. От 1988 година живее със семейството си в Добрич. В основата на професионалната и кариера е частен бизнес.  Завършила е „Изчислителна техника“ към ВТУ - Варна. Специализира „Банково дело“. Защитила е магистратура „Счетоводство и контрол“ в Стопанска академия - Свищов.
 
От 14 март 2019 г. е договорът ми за временно управление, казва пред МГ“Добруджа“ Катя Петкова. На 25 март стана вливането на трите дружества –„Автобусен транспорт“ и „Тролейбусен транспорт“ в  „Градски транспорт“.
Определено считам, че, когато един човек стигне своя таван в професионалното развитие, е добре да започне да работи за хората, споделя дамата, която предварително е знаела  за проблемите на дружеството .
 Тя е благодарна на хората и на екипа, който работи в ОП “Градски транспорт“. Голяма част от тях са още от времето на „Тролейбусен транспорт” и са професионалисти. „Да Ви призная, хубаво е, когато завариш екип от хора, които разбират и харесват работата си“, посочва Петкова. В момента  това са 30 служители. Обслужват  4 градски линии от общо 17 в транспортната схема на Добрич.
 
 Катя Петкова  смята, че са в дълг на гражданите по отношение на градския транспорт. Транспортната схема е много остаряла. Спирките са в лошо състояние, липсват информационни табели. Аз самата пътувам с градски транспорт и често ми се налага да обяснявам на хората кой автобус, коя линия откъде минава. Автобусният парк също е много остарял… признава новият управител.
 Машинният парк  към момента е 12 автобуса, част от които не са в особено добро техническо състояние. Но категорично не покриват моята представа за комфорт. Работейки по оперативните програми на ЕС, има шанс да се обнови автобусния парк и да  се върнет хората към услугата. 
„Признавам си, че е така. В голяма част от градовете в България общинските транспортни дружества са единственият вътрешен оператор. Това налага и по-доброто обслужване, и по-доброто взаимодействие с общинската администрация и т.н. Знаете, че общественият транспорт е губеща дейност и винаги е била такава, защото е социално насочена, а в такъв случай не би следвало да се третира като търговска услуга. Ние не гоним печалби, а услуга, която да бъде ефективна и достатъчно добре припозната от хората“,  казва още  Петкова. 
 Тя припомня, че още през 2014 година, когато с решение на Общинския съвет възниква „Градски транспорт”, идеята е това ново дружество да поеме значително по-голяма част от транспортната схема. Имало е един проект по ОП „Региони в растеж”, който също не е бил реализиран. Така че „Градски транспорт” е дружество, което вече пет години чака своя шанс да започне да се развива. „Ние поемаме всички активи и пасиви на старите дружества – „Тролейбусен транспорт” и „Автобусен транспорт”. Всъщност, ние сме едно ново име на нещо, което до момента е съществувало в нашия град много дълги години“,  посочва Петкова.
 Според нея истината е, че все повече държави в света и от гледна точка на екологичност, и от гледна точка на значително по-малките разходи се насочват към този тип автобуси за градовете си,  а Добрич е един от пионерите в България.
Проектът, с който кандидатстват пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, предвижда промяна на светофарните уредби, информационни табели - изобщо единен информационен център за цялата транспортна мрежа. С част от средствата е предвидено закупуването на електрически превозни средства, както и зарядните станции към тях. 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Успешна поредна кампания „Купи и дари” отчитат от Ротаракт  в Добрич
Успешна поредна кампания „Купи и дари” отчитат от Ротаракт в Добрич
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Прогноза за времето в понеделник
Прогноза за времето в понеделник
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"



Яндекс.Метрика