Начало >Добруджа >Регионални

Клубът за автентичен фолклор в Община Тервел празнува своята десетгодишнина

03.07.2017 г. 11:34:57 ч.
/ ИА Добруджа
Клубът за автентичен фолклор в Община Тервел празнува своята десетгодишнина
През юни тази година Клубът по автентичен фолклор и краезнание навърши десет години. Добър повод, за да изречем хубави думи и пожелания, да отдадем заслужено признание на двама прекрасни педагози и на десетки бивши ученици и настоящи успешни млади хора. Госпожа Росица Стратиева, госпожа Стойка Жекова и техните ученици бяха неизменен , верен  и безкрайно позитивен партньор на Община Тервел през последните десет години и допринесоха много за създаване на богат фонд от материали за историята на общината и общностите, които живеят в нея. Изявяваха се и в национални инициативи, свързани с история, литература, краезнание. Участваха, биваха отличавани, бяха щастливи, пътуваха в страната и в чужбина, станаха неизменна част от календара на Фондация „Българска памет“. Клубът се превърна в школа за възпитаване на любознателни и амбициозни млади хора, познали както чистите приятелски отношения, така и предприемаческия дух и желанието да успеят.

В народното творчество е отразен духът на народа ни, неговата нравствена  чистота. То се предава от поколение на поколение - като завет, и крие извечната тайна на естеството. За да съхраним старинните обичаи и традиции на хората от община Тервел, преди 10 години създадохме Клуб за автентичен фолклор и като героите на Йовков, работейки в екип, съхранявахме родова памет, обхождахме паметни места и се изявявахме през годините - на територията на общината, областта, България и чужбина.
Тържествената част от  „Среща на поколенията” подготвихме със съдействието на ръководството на община Тервел, в лицето на Кмета  инж. г-н Живко Георгиев, Зам. Кмета Дияна Илиева и г-жа Севдалина Колева-директор на Дирекция и прякото участие на г-жа Виолетка Димитрова –директор на ЦПЛР „Малкият принц”, където осъществяваме дейността си  и днес.
                Подготовката за събитието включваше издирване на автентичен снимков и словесен материал, подреден в изложба, разказваща за дейността ни през годините,издаване на дипляна под надслов „10 години-верни на народното творчество”, изработване на покани  за участниците както и изготвяне на сценарии за провеждането му.
                Десетата годишнина от работата ни отбелязахме на 22.VІ. 2017 г с тържествена „Среща на поколенията” в залата на община Тервел- там откъдето стартирахме, включвайки се с проект по нейна Програма. Посрещнахме гостите и приятелите си  по стар български обичай с хляб и мед.     Предложихме им да разгледат подредената изложба във фоайето и  съпричастно се радвахме на емоцията, която излъчваха откривайки се някъде на някоя от снимките.  Влизайки  в залата ги посрещна музиката на популярната добруджанска песен „Мило ми е мамо, драго ми е татко”, подготвена от „тон-техника ”ни Петър.
                Открихме празника с  откъси от народни песни, разказващи за „Образът на България” чрез рецитация на Катя и Веселена и музикален фон - автентично изпълнение на емблематични български народни изпълнители. Представихме участниците и се  постарахме  да разкажем със силата на словото и съвременните информационни технологии  на всички  поканени  гости и съмишленици  с родолюбив дух и положителни емоции,  хранители на българщината и традицията, инициативите ни по  пътя през годините. Припомняхме  хронологично и тематично извървения заедно път, слушахме  отделни епизоди от дейността ни през тези години- забавни и незабравими, устояли на превратностите на времето, поучителни за  най-новите ни  членове - от „старите” членове, от приятели и съмишленици. Радвахме се на внимание и уважение - и към нас - като педагози, отдали се на съхраняване на традициите, и към настоящите членове, заразени с идеята да продължат и надградят наученото - за днешните- и за следващите поколения.
                Благодарихме за вниманието към дейността ни  – на всички и ги поканихме да  разрежем специално приготвената по повод „Срещата на поколенията” торта с надпис „10 години Клуб за автентичен фолклор”.
                Завършихме  тържеството  с обща благословия „Дай Боже… още Десет ”
  Стойка Жекова и Росица Стратиева – ръководители на Клуб за автентичен фолклор и етнография
Източник:Община Тервел

Коментирайте
Подобни новини
Дичо и „Уикеда” ще са хедлайнери на „Българево ROCKS“ на 2 август (ВИДЕО)
Дичо и „Уикеда” ще са хедлайнери на „Българево ROCKS“ на 2 август (ВИДЕО)
Поздрав от Илхан Мюстеджеб - кмет на Община Крушари
Поздрав от Илхан Мюстеджеб - кмет на Община Крушари
Две села в община Каварна празнуваха днес (СНИМКИ)
Две села в община Каварна празнуваха днес (СНИМКИ)
Фолклорен ансамбъл "Тракия" гостува в Тервел с концерта „В делник и празник“ (ВИДЕО+СНИМКИ)
Фолклорен ансамбъл "Тракия" гостува в Тервел с концерта „В делник и празник“ (ВИДЕО+СНИМКИ)



Яндекс.Метрика