Начало >Добруджа >Регионални

Кметът на Българево: До две зими плаж Болата може да изчезне (ВИДЕО)

11.09.2020 г. 13:50:33 ч.
/
Кметът на Българево: До две зими плаж Болата може да изчезне (ВИДЕО)
Красивият световноизвестен залив Болата под село Българево се нуждае от спешно внимание от страна на две министерства и община Каварна. В последните години МОСВ и МРРБ си прехвърлят отговорностите и укрепването на привлекателното за туристите кътче остава непроменено.  
Прегърнат от две красиви скали от червен камък,  заливът е запазил очарованието си и цяло лято привлича туристи.  Плажът понякога  е задръстен и с автомобили на хора, които съвсем не се досещат, че  красотата на природният феномен зависи и от опазването на пясъка, дюните и зелените  храстови ограждения. Кметът на село Българево Георги Георгиев е „запретнал ръкави“ да придвижи спасяването на Болата до колкото е възможно чрез Общински съвет –Каварна. За предстоящата сесия са подготвени докладни свързани със залива и опазването на понто- сарматските степи. С докладната  за залив Болата се иска ремонт на брегоукрепителните съоръжения на вълноломите и място за паркинг. „Иска ми се по-активно да работим за Болата“, казва за МГ“Добруджа“ кметът  на Българево. Той предвижда въпросът който двете министерства не могат да разрешат да стигне до ЕК. “Двете министерства абдикират от задълженията си“, посочва Георгиев. Той припомня, че обектът е изключително държавна собственост. Местността е резерват с национално значение. Стопани се полага да бъдат МОСВ и МРРБ. За ремонта на брегоукрепителните съоръжения били предупредени, че няма как да се случат в защитена територия.

Жители на село Българево, рибари и ресторантьори протестираха  през юли тази година срещу ограничителните мерки за достъп до залива „Болата“.
Недоволството на хората беше  продиктувано от неизяснения от години статут на единствения плаж в околността, както и от акциите на полицията за налагане на санкции за паркирани в резерват „Калиакра“ автомобили.

В ЗУТ е записано,  че съоръжения в защитени зони подлежат на ремонт, припомня кметът и добавя, че никой няма намерение да строи нещо ново, а само ще ремонтират съществуващите диги. “Ако още две зими останат не ремонтирани  заливът Болата ще придобие стария си вид от преди 30 години  и  ще изчезне като плаж. Единият път към залива е общински и разделя защитената зона от парка, обяснява Георгиев. Искането от докладните е той да бъде изкаран от защитената територия, за да се ремонтира. По смисъла на закона слизането с автомобили до залива е забранено. Забранено е дори плажуването, подсказва кметът, но и той и ние занем, че плажът е пълен и автомобили има дори на кея.

Режимът е тежък свързан е с разрешения на МОСВ и БАН дори за наблюдение и събиране на флора и фауна. Идеята споделена някога с министър Нено Димов е да се намали територията на резерват „Калиакра“ и да се увеличи  в частта защитена зона. Плажът който е 13 дка да бъде изваден от резервата, да стане собственост на Министерство на туризма  и те да могат да разполагат с плажа и да го стопанисват. На този етап това е само местност не и плаж,  пояснява Георгиев. Само че местност или плаж хората са го заели и съвсем не искат да знаят чия е вината, за изоставянето на едно от най-красивите кътчета на Черноморието, искат да му се радват, да има удобства като за плаж и ако има ограничения са готови да положат усилия.

Репортаж на  Севдалина Сарандева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
140-годишнината на читалището в Карапелит бе отбелязана с празничен концерт
140-годишнината на читалището в Карапелит бе отбелязана с празничен концерт
С концерт отбелязват 130 години от основаването на НЧ "Йордан Драгнев - 1894" в Крушари
С концерт отбелязват 130 години от основаването на НЧ "Йордан Драгнев - 1894" в Крушари
Фолклорен празник „Песни и хора край жаравата“ ще се проведе днес в Шабла
Фолклорен празник „Песни и хора край жаравата“ ще се проведе днес в Шабла
Каварна отбеляза Деня на българския спорт с редица спортни мероприятия
Каварна отбеляза Деня на българския спорт с редица спортни мероприятия



Яндекс.Метрика