Начало >Добруджа >Общество

Кметът на Добрич: Ключът за успеха в този мандат бяха възможностите ни по оперативните програми (ВИДЕО)

17.09.2015 г. 16:31:44 ч.
/
Кметът на Добрич: Ключът за успеха в този мандат бяха възможностите ни по оперативните програми (ВИДЕО)
Ключът за успеха на Добрич в този мандат бяха възможностите ни по оперативните програми. Това заяви кметът на Добрич Детелина Николова при представяне на отчета за четиригодишния мандат. За този период община град Добрич подготви, договори и реализира 24 проекта с европейско финансиране в размер на над 82 млн. лева, като над 70 млн. лева са безвъзмездна финансова помощ. Успешно са завършени 16 проекта на стойност над 29 млн. лева, а в процес на финализиране на календарната 2015 година са 8 проекта на стойност над 52 млн. лева, като 70% от техните разходи вече са възстановени на общината. Добрич е една от 10-те общини в страната, привлякла европейски средства за над 1000 лева на човек от населението за първия програмен период на членството на страната в ЕС, подчерта Николова. Тя посочи Регионалното депо за битови отпадъци край Стожер като най-мащабният проект на общината за четирите години. Със средства по ОП „Околна среда” и със срок на експлоатация 30 години. От 2012 година Община Добрич е единствената в страната, която оползотворява биоразградимите отпадъци по пилотен проект на стойност 185 хиляди лева. Кметът отбеляза като сериозно постижение реновирането на Градският парк, който определи като оазис за жителите и гостите на Добрич.
Разположен на площ от 700 декара и предоставяйки множество места за отдих, спорт и разходка, той е любимо място на жителите и гостите на града. Обновената паркова площ е 226 декара и включва езерото, изградена ледена пързалка, птиче езеро, наблюдателница, беседки, полуостров с места за отдих, водна растителност. Новоизграденият скейт-парк е единствен по рода и размерите си за България, каза Николова и напомни, че работата по проекта продължава.
Макар и в условията на финансова и икономическа криза през  мандат 2011 – 2015 Община град Добрич запази своята финансова стабилност. Дългосрочният кредитен рейтинг bgAa2 доказва стабилна перспектива и много нисък кредитен риск, каза още Николова. В отчета си тя изтъкна, че през настоящия мандат община Добрич е внедрила съвременно енергоефективно улично LED осветление със средства от фонд „Козлодуй“ и допълнителен собствен ресурс. За този период на територията на града са изградени нови и ремонтирани 37 детски площадки. Вложените средства са над 200 000 лева. 
През четирите години Община Добрич създаде и осигури 17 социални услуги за лица със специфични потребности. С тях са разкрити 220 работни места. Бяха изградени четири Центъра за настаняване от семеен тип на обща стойност над 3,5 млн. лева.
Като оценка за работата на общинската администрация бе отбелязани втория „Златен ключ“ по програма „Достъп до информация” и устойчиво І място в конкурса на Фондация за прозрачни регламенти за „Най-прозрачна общинска администрация” и присъждане трайно за общината на статуетката – символ на отличието. 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Успешна поредна кампания „Купи и дари” отчитат от Ротаракт  в Добрич
Успешна поредна кампания „Купи и дари” отчитат от Ротаракт в Добрич
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Прогноза за времето в понеделник
Прогноза за времето в понеделник
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"



Яндекс.Метрика