Начало >Добруджа >Регионални

Кметът на община Добричка поиска по-строг контрол за неправомерно изхвърлените отпадъци

29.03.2018 г. 16:36:52 ч.
/
Кметът на община Добричка поиска по-строг контрол за неправомерно изхвърлените  отпадъци
Към настоящия момент нямам информация  да са съставени актове за неправомерно изхвърлени твърди битови и строителни отпадъци. Това заяви кметът на община Добричка инж. Тошко Петков в отговор на въпрос на общинския съветник Димитър Чернев по време на разискване на докладната за изпълнение на общинската програма за управление на отпадъците на общината за 2017 г.  Димитър Чернев отбеляза, че всяка година се отделят много средства за почистване на образувани микросметища, а в докладната не видял информация дали има констатирани нарушения и съставени актове за тях. Отговорността основно пада върху кметовете на селата, които трябва да отговарят и за кучетата и всичко останало. Ако няма наказателни постановления, този процес няма да спре и всяка година ще заделяме все повече пари за почистване на микросметища, каза Чернев.
Кметът Петков отговори, че реално 68 души по селата и двама тук в общината, са оторизирани да следят за спазването на Наредбата. На всяко съвещание с кметовете повтаряме един и същ въпрос. Трябва да намерим сили и да превъзмогнем всякакви пристрастия и да покажем на хората, че това едно скъпо удоволствие. Никой не иска да се скара с никого, а в същото време харчим парите на същите данъкоплатци, за да чистим боклука на тези които не спазват правилата, коментира Петков. Той припомни, че е заложено е закупуване на още един автомобил за сметосъбиране, както и още контейнери за биоразградими отпадъци, но и там трябва да има контрол. Всички заедно трябва да работим – кметове, кметски наместници, общински съветници и да разясняваме на хората, че така не може да продължава и трябва да се спазват наредбите на общината, каза Петков. Той също е на мнение, че ако няма контрол, нещата няма да се подобрят.
През миналата година в регионалното депо в Стожер са транспортирани 4738 тона отпадъци. От тях 59% са депонирани, а останалите 1928 тона са рециклирани или компостирани, става ясно от докладната.

Коментирайте
Подобни новини
Дичо и „Уикеда” ще са хедлайнери на „Българево ROCKS“ на 2 август (ВИДЕО)
Дичо и „Уикеда” ще са хедлайнери на „Българево ROCKS“ на 2 август (ВИДЕО)
Поздрав от Илхан Мюстеджеб - кмет на Община Крушари
Поздрав от Илхан Мюстеджеб - кмет на Община Крушари
Две села в община Каварна празнуваха днес (СНИМКИ)
Две села в община Каварна празнуваха днес (СНИМКИ)
Фолклорен ансамбъл "Тракия" гостува в Тервел с концерта „В делник и празник“ (ВИДЕО+СНИМКИ)
Фолклорен ансамбъл "Тракия" гостува в Тервел с концерта „В делник и празник“ (ВИДЕО+СНИМКИ)



Яндекс.Метрика