Начало >Добруджа >Общество

Кметът: Публикувана е покана за Общо събрание на МБАЛ-Добрич, но Общината не е уведомена – това е прецедент

27.03.2018 г. 14:07:37 ч.
/
Кметът: Публикувана е покана за Общо събрание на МБАЛ-Добрич, но Общината не е уведомена – това е прецедент
Кметът на Добрич Йордан Йорданов изрази възмущението си, че поканата за свикването на Общото събрание на МБАЛ-Добрич е публикувана в Търговския регистър на 27 февруари, а в Община Добрич все още не е получено писмо. „Това е прецедент”, подчерта кметът.
Днес общинските съветници гласуваха председателят на Общинския съвет Иво Пенчев да представлява общината в Общото събрание на 12 април, в случай на служебна ангажираност на кмета.
Съветниците дадоха съгласието си представителят на Община Добрич да гласува „за” по трите точки в дневния ред:
1. Промяна в състава на Съвета на директорите.
Общото събрание на акционерите приема предложената промяна в състава на Съвета на директорите, чрез освобождаването на настоящия Съвет на директорите в състав: Венда Николова Зидарова, Митко Христов Груев и Трифон Владимиров Йорданов и избор на нов тричленен Съвет на директорите в състав: Венда Николова Зидарова, Светозар Байчев Петров и Димитър Петров Мартинов.
2. Определяне мандата на новоизбрания Съвет на директорите.
Общото събрание на акционерите определя тригодишен мандат на новоизбрания Съвет на директорите.
 3. Определяне на възнаграждението на членовете на Съвета на директорите, на които няма да бъде възложено управлението.
Общото събрание на акционерите определя възнаграждението на членовете на Съвета на директорите, на които няма да бъде възложено управлението, да бъде в размер на две средни месечни заплати в лечебното заведение, но не повече от петкратния размер на минималната месечна работна заплата.
 
Дебати предизвика третата точка – възнагражденията на членовете на Съвета на директорите.
Иван Тонев отправи въпрос, знае ли някой какви са размерите на тези възнаграждения, като по думите му Органите за управление са се превърнали в Органи за облагодетелстване. Той даде за пример Борда на директорите във ВиК-Добрич, за който в града се говори, че членовете му получават космически суми.  „Знае ли се каква е средната месечна заплата в МБАЛ-Добрич”, попита Иван Тонев.
Д-р Бисерка Пачолова припомни, че на предишното Общо събрание, когато е бил избран настоящият Съвет на директорите, средната заплата в болницата е била около 900 лева. Основната заплата на един лекар е средно 700 лева, уточни д-р Пачолова.
„Значи един лекар взема 700 лева, а в Съвета на диркеторите ще вземат 1800 лева”, пресметна набързо Иван Тонев.
Божанка Вуцова направи важно уточнение, че всъщност само един от членовете на Съвета на директорите получава възнаграждение – излъченият представител от лекарите в болницата. По закон, изпълнителният директор на МБАЛ получава само възнаграждение като директор, а представителят на Министерството на здравеопазването също не получава възнаграждение като член на съвета.
Точка на дебатите сложи Петя Обретенова, която поясни, че възнагражденията на Съвета на директорите са заложени в Устава на болницата и не зависят от общинския съвет на Добрич.

Коментирайте
Подобни новини
„ЛЕВИЦАТА!“ регистрира листата си за Добрич. Водач е доц.Георги Кючуков
„ЛЕВИЦАТА!“ регистрира листата си за Добрич. Водач е доц.Георги Кючуков
Прогноза за времето във вторник, 7 май
Прогноза за времето във вторник, 7 май
Десислава Трифонова е водач на листата на „Солидарна България“ за Добрич (ВИДЕО)
Десислава Трифонова е водач на листата на „Солидарна България“ за Добрич (ВИДЕО)
Ертен Анисова отново е водач на листата на ДПС за Добрич (ВИДЕО)
Ертен Анисова отново е водач на листата на ДПС за Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика