Начало >Добруджа >Общество

Книга за двата рода ще бъде представена на втората среща на Вълчан-Бойчеви и Дордоеви

10.09.2019 г. 15:35:54 ч.
/
Книга за двата рода ще бъде представена на втората среща на Вълчан-Бойчеви и Дордоеви
На 21 септември от 10.00 часа в сватбена зала „Европа”, бившата Аско Деница, в Добрич ще се проведе втората родова среща на рода Вълчан-Бойчеви и Дордоеви. На срещата ще бъде представена книгата „Добруджа – съхранена и пребъдваща с наследниците от род Вълчан-Бойчеви и Дордоеви”.

Преди близо една година над 130 наследници на двата рода се събраха в Добрич да се видят, опознаят и никога да не се забравят. Главен инициатор и организатор на родова среща бе Митко Данаилов – наследник на двата рода по майчина и бащина линия. На срещата бе представено родово дърво, събрало седем поколения и над 555 имена. Срещата развълнува всички и бе изпълнена с много прегръдки, спомени и сълзи. Филка Тодорова – родственица от рода Вълчан-Бойчеви, даде прекрасната идея да се издаде книга за рода, като пое изцяло финансирането на бъдещата книга.

Книгата от 228 страници съдържа разкази от името на децата на дядо Вълчан и дядо Дордоя. Пренасяйки читателя близо 180 години назад в далечните исторически реалности, разказите преплитат оскъдните данни за родствениците с реално изследвани исторически факти. Всеки разказ завършва с отворена таблица, в която освен всички открити и вписани родственици към момента, има свободно място за вписване на още две бъдещи поколения. Следват разкази за жестоката румънизацията в Добруджа, за тежкия живот от двете страни на границата, за сродяването на двата рода, за разделянето на брат от брата, когато през 1940 г. по добруджанските полета не пеят Йовковите каруци, а дрънчат кервани от хора и съдби, от север на юг и обратно.

Книгата съдържа 24 разказа от родственици, присъствали на първата родова среща. Разказите съдържат снимки и спомени за техните далечни родственици, за тяхното детство, както и собствените им впечатления и преживявания от първата родова среща. В книгата са поместени спомените на Митко Данаилов за родното му село Екисче, за всичките кметове на селото, за Вътрешната Добруджанска революционна организация – ВДРО, за културния живот на селото и всички празници от онова време, за местната църква, училище, читалище и за особеностите на местния добруджански диалект.

Книгата съдържа богат снимков материал – снимки извадени от старите семейни албуми и от първата родовата среща. Издава се от добричкото издателство „Матадор” и притежава международен стандартен номер. Книгата е включена в националния регистър на издаваните книги и е включена в международния книгообмен.
 
На срещата на 21 септември са поканени всички наследници на двата рода.
 

Коментирайте
Подобни новини
Времето на 19 май
Времето на 19 май
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни
РИК-Добрич определи графика за провеждането на обучения за членовете на секционните комисии
РИК-Добрич определи графика за провеждането на обучения за членовете на секционните комисии
Гран При от "Сарандев" за Александра Георгиева от Бургас
Гран При от "Сарандев" за Александра Георгиева от Бургас



Яндекс.Метрика