Начало >Добруджа >Култура

„Колумбия Фолклор”: Благодарим на Добрич за топлото посрещане, ще отнесем като спомен ракията и таратора (ВИДЕО)

29.07.2016 г. 15:35:55 ч.
/
„Колумбия Фолклор”: Благодарим на Добрич за топлото посрещане, ще отнесем като спомен ракията и таратора (ВИДЕО)
Петнадесетото издание на Международния младежки фолклорен фестивал "Фолклор без граници" в Добрич приключи само преди два дни. Сред участниците бе и съставът от Колумбия - Фондация "Колумбия Фолклор".
Формацията е от Сантяго де Кали - главен административен център на департамент Вале дел Каука, третият по големина град след столицата Богота и град Меделин. Ръководител на състава е Леонардо Пастрана. Хореограф - Моника Александра Гонзалес.
Те представят културната идентичност не само на своята област, но и на цялата страна. Изпълняват музика и танци от различни региони - тихоокеанското крайбрежие, Андите, Ориноко, Амазония, атлантическото крайбрежие. Използват характерни за коренното население инструменти.
В последния фестивален ден разговаряхме с ръководителя и хореографа на ансамбъла за впечатленията им от Добрич,от България. Оказа се, че танцьор в състава е и наш колега  - журналистът в Националното радио на Колумбия Жорман Монтоя. Той също се присъедини към разговора.

- С какви впечатления си тръгвате от България?
Жорман: Благодарим на Добрич за топлото посрещане, усмивките и добрите хора, които срещнахме. Чувствахме се прекрасно във вашия град. В Добрич много добре са съчетани традициите и съвремието. Посетихме Стария Добрич и се запознахме с миналото на този град.
Леонардо: Хората са много гостоприемни и обичат културата.
Моника: Аз съм за втори път в България. Посетих Тутракан и Разград. Навсякъде хората са топли и ни приемат с усмивка.
- Разкажете ни малко повече за Фондация "Колумбия Фолклор", за живота в Колумбия.
Моника: Културна фондация "Колумбия Фолклор" е неправителствена организация, в която се опитваме да съчетаем колумбийския фолклор и колумбийската музика. Представяме културната идентичност не само на нашата област, но и на цялата страна - тихоокеанското крайбрежие, Андите, Ориноко, Амазония, атлантическото крайбрежие. Използваме, разбира се,  характерните за коренното население инструменти.
Колумбия е голяма страна. Разделена е на шест фолклорни области. Всяка е с различни характеристики по отношение на фолклора, с много и различни танци.
Докато останалите латиноамерикански държави имат по един или два традиционни танца, нашите са много повече. Националният танц на страната се казва Бамбуко, а международният танц, с който сме известни, е т.нар. Кумбия.
Леонардо: Самата Колумбия е голяма и разнообразна страна, в която живеят много работливи хора. Известни сме по света с колумбийското кафе. Характерното за хората е, че обичаме фиестите и празниците. Всеки град, а и всеки квартал си има своите празници. Любезни и добри хора сме, посрещаме всички с отворени сърца.
Имаме и много разнообразна кухня с характерни подправки, която ни отличава от останала част на Южна Америка. Щастливи  сме, че през нашия град минават седем реки и това също ни обогатява много. Харесва ни навсякъде по света, но не бихме заменили Колумбия с друга страна.
- Какво ще си вземете за спомен от България?
Моника: Таратор! (смее се). Ел Тараторе! Опитахме го на фестивала на киселото мляко в Разград. Много ни хареса и дори се научихме да го правим.
Леонардо: Аз ще отнеса в Колумбия спомена за топлотата, усмивките, радостта на хората, аплодисментите, с които ни посрещнаха.
Жорман: Българската култура и красотата на природата. Видях невероятни пейзажи в района на Черно море. Но да не забравя - и ракията! 

Репортаж на Даниела Русева и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Културните събития в Добрич в периода от 6 до 12 май
Културните събития в Добрич в периода от 6 до 12 май
Трима творци със съвместна изложба в Художествена галерия - Добрич
Трима творци със съвместна изложба в Художествена галерия - Добрич
Първи концерт от Дни на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ 2024 в Добрич
Първи концерт от Дни на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ 2024 в Добрич
Дните на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ в Добрич стартират днес
Дните на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ в Добрич стартират днес



Яндекс.Метрика