Лондон и Москва в конфликт заради разбилия се самолет

06.11.2015 г. 12:11:46 ч.
/
Лондон и Москва в конфликт заради разбилия се самолет
Великобритания се забърка в задълбочаваща се дипломатическа конфронтация с Русия, след като Кремъл заяви, че е шокиращо британската страна да не сподели разузнавателна информация, която според британски министри сочи убедително, че катастрофата с руския самолет над Синай е причинена от заложена от "Ислямска държава" бомба, пише британският в. "Индипендънт". 
Британският премиер защити решението си да спре полетите от египетския курорт Шарм ел Шейх до Великобритания сред опасения за тероризъм, със загрижеността си за безопасността на сънародниците си.
Великобритания и Русия се оказаха в конфликт заради причините за авиокатастрофата над Синай, след като Москва отхвърли като "спекулации" твърденията на Лондон, че причина за трагедията може да е заложена бомба, отбелязва в същия дух в. "Файненшъл таймс".
Британските твърдения разгневиха както Русия, така и Египет, чийто президент Абдел Фатах ас Сиси е на официално посещение във Великобритания. Русия е чувствителна към всякакви предположения, че ИД може да е свалила самолета в отговор на руските въздушни удари срещу опозиционни групи в Сирия, а Египет се бои, че свързването на катастрофата с тероризъм може да нанесе тежки и трайни вреди на египетската туристическа индустрия - ключов източник на приходи за страната, посочва вестникът.
Египетският президент, който е на посещение в Лондон, заяви, че е много ядосан от решението на британското правителство да спре полетите до Шарм ел Шейх, отбелязва френският в. "Фигаро". Британското решение беше взето едностранно, без консултации с Египет, въпреки контактите на високо равнище между двете страни само часове по-рано, заяви египетският външен министър, цитиран от вестника. Говорител на президента Ас Сиси изрази съжаление, че Лондон "е изпреварил събитията, без да изчака края на разследването".
За разлика от Вашингтон и Лондон, Париж не произнесе хипотеза за причината за авиокатастрофата, но посъветва французите да пътуват за Шарм ел Шейх само ако е изключително наложително, отбелязва "Фигаро" в друга статия, озаглавена "Войната на версиите" - за причините за трагедията. Според Кайро и Москва трябва да се изчакат заключенията от разследването, а дотогава може да се говори за катастрофа.
Снимка:stmedia.startribune.com
Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
Пътнически и товарен влак се сблъскаха в Белград, има ранени
Пътнически и товарен влак се сблъскаха в Белград, има ранени
Хилъри Клинтън идва в България за специална среща
Хилъри Клинтън идва в България за специална среща
Хусите свалиха американски боен дрон над Йемен
Хусите свалиха американски боен дрон над Йемен
Белият дом предлага легализиране на марихуаната в САЩ
Белият дом предлага легализиране на марихуаната в САЩ



Яндекс.Метрика