Машинното гласуване се отменя за предстоящите местни избори

24.07.2019 г. 13:30:14 ч.
/
Машинното гласуване се отменя за предстоящите местни избори
Няма да има машинно гласуване само на местните избори. Засега опцията за гласуване чрез машини на парламентарини, президентски и европейски избори не се премахва. Това реши парламентът на второ четене с промяна на Изборния кодекс – в параграф 39 на преходните и заключителни разпоредби. Предложението мина със 129 гласа "за", 69 "против" и 1 "въздържал се". Изрично преди гласуването беше упоменато, че не са приети предложения на депутата от ДПС Хамид Хамид софтуерът за машините за гласуване да се прави само от "Информационно обслужване", машините да са държавна собственост и да се сертифицират от Държавна агенция "Електронно управление" и одитират от ДАНС. При гласуването се чу как Анна Александрова от ГЕРБ командва депутатите от партията на Бойко Борисов да гласуват или "против", или "въздържал се".
Вносителят на промяната и лидер на парламентарната група на ГЕРБ Дарина Дариткова призова да бъде отменено машинното гласуване за местните избори, което трябва да стане с 6000 машини и след това да има сериозен дебат има ли бъдеще машинният вот или не. Депутатът от БСП Крум Зарков обяви, че социалистите ще приемат протегнатата ръка на Дариткова, но я разкритикува, че ГЕРБ първо искаше да няма машинно гласуване и на парламентарните избори, а сега се отметна и това показва липса на отговорност. Зарков заяви и, че не може Изборният кодекс да се превръща в книга-игра и през месец-два да се връщаш да го поправяш. Колегата на Зарков Филип Попов пък каза, че България 6 години опитва да въведе машинното гласуване и чак сега ГЕРБ се сетили, че не може да бъде въведено – точно преди местните избори. А бившият икономически и енергиен министър Драгомир Стойнев обвини ГЕРБ, че търси служебна победа на изборите – от местните избори да се кове победа и на парламентарните, и че щом не може да има машинно гласуване, защо въвеждаме например тол система. Беше застъпена и тезата, отново от БСП, че с машинното гласуване много по-трудно може да има манипулации с протоколите. А Хамид Хамид от ДПС предупреди, че движението няма да приеме пълна отмяна на машинното гласуване на местните избори и прави компромис за сегашните избори. Той каза и, че ако машинното гласуване отпадне окончателно, ДПС ще настоява за машинно броене на хартиения вот.
В крайна сметка се стигна до предложение на Красимир Ципов да се спре дебата, като Антон Кутев от БСП възрази, цитирайки текстове от правилника на парламента.
Снимка:dnes.bg
Източник:actualno.com

Коментирайте
Подобни новини
Президентът Радев разговаря с президента на Косово Вьоса Османи
Президентът Радев разговаря с президента на Косово Вьоса Османи
Тир се вряза в къща във врачанското село Баница
Тир се вряза в къща във врачанското село Баница
Български духовници са на визита в Истанбул
Български духовници са на визита в Истанбул
Радев: Крайно опасно е страстите на войната между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа
Радев: Крайно опасно е страстите на войната между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа



Яндекс.Метрика