Начало >Добруджа >Общество

Между 12 и 15 000 данъчни декларации от физически лица в областта очакват в НАП-Добрич (ВИДЕО)

10.01.2020 г. 12:06:41 ч.
/
Между 12 и 15 000 данъчни декларации от физически лица в областта очакват в НАП-Добрич (ВИДЕО)
Днес започна данъчната кампания, която ще приключи след около 110 дни. Кой подлежи на данъчно деклариране припомня Антоанета Иванова, Началник отдел "Услуги за клиенти" в добричкия офис на ТД на НАП-Варна. Задължително подават годишна данъчна декларация всички физически  лица, които са придобили през предходната година доходи от свободна професия, доходи от наем, доходи като земеделски производители, а също така и от граждански договори. Декларират се заеми и патентна дейност.  Много голяма промяна има през тази година в Закона за данъците на физически лица (ЗДФЛ),  разказва Антоанета Иванова. От първи март всички физически лица ще могат да подават онлайн своята данъчна декларация попълнена. Промяната е направена за улеснение на гражданите. Всички фирми, които са изплатили доходи от трудови граждански правоотношения за предходната 2019 г. имат срок от края на февруари да предоставят новите справки по член 73 от ЗДФЛ, в които да декларират сумите и лицата, на които са ги изплатили и от 1 март в НАП ще стартира онлайн платформа, благодарение на която, само с няколко кликвания лицата ще могат да си подадат декларацията попълнена.Ако те установят някакви несъответствия или е допусната грешка от страна на работодателя или платеца на дохода, могат да сигнализират и да променят.
При самоосигураващите се лица тази година също има голяма промяна. Те подават годишната си данъчна декларация само по електронен път. За целта ще трябва да имат издаден или персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис.
Тази година е удължен до 31 март  срокът за ползването на 5 % отстъпка  за физическите лица и за лицата, които подадат само по електронен път декларация, нямат публични задължения и внесат размера на данъка до 31 март.
Крайният срок за подаване на данъчни декларации от страна на физическите лица е до 30 април.
Фронт-офисът на НАП-Добрич ще работи с непрекъснато работно време от 9.00 до 17.30 ч. Ако се наложи ще бъдат отворени допълнителни гишета за прием на декларации. Онлайн платформата за подаване на данъчни декларации ще бъде активирана до края на днешния ден.
И тази година служителите в НАП ще обработят между 12 и 15 000 данъчни декларации на физически лица от цялата област.
Фирмите, които имат задължение да подават годишна данъчна декларация в областта  са около  7 -  8 000.  
Друга важна промяна е, че тази година земеделските стопани, които имат доходи от субсидии, когато подават онлайн декларацията си, автоматично тези субсидии ще им се зареждат в декларацията, което ще ги улесни допълнително, защото няма да има нужда да посещават Фонд "Земеделие", завърши Антоанета Иванова.

Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Започва "голямото прибиране", очаква се натоварен трафик в страната
Започва "голямото прибиране", очаква се натоварен трафик в страната
Днес е премиерата на видеоклипа на песента „Светъл ден, Гергьовден“ на орк. „Приятели фолк“ (ВИДЕО)
Днес е премиерата на видеоклипа на песента „Светъл ден, Гергьовден“ на орк. „Приятели фолк“ (ВИДЕО)
Започва Светлата седмица
Започва Светлата седмица
Гергьовден е –  Ден на храбростта и празник на Българската армия
Гергьовден е – Ден на храбростта и празник на Българската армия



Яндекс.Метрика