Начало >Добруджа >Общество

Много добро състояние на посевите установи обследване на ОД"Земеделие"

01.07.2019 г. 09:47:22 ч.
/
Много добро състояние на посевите  установи обследване на ОД"Земеделие"
По последни данни от ОД“Земеделие“ във връзка с  заявления за пострадали площи от проливните дъждове в някои части на Област Добрич към 20.06.19г. инж. Десислава Иванова - Директор ОД „Земеделие“ гр. Добрич, инж.Десислава Иванова директор на ОД“Земеделие“-Добрич  съобщава, че всички заявени за обследване площи са посетени за първоначален оглед. В периода 17-19.06.2019г. са извършени и повторните огледи, в резултат на които са констатирани следните щети. В землището на с.Бенковски, общ.Добричка 100 са пропаднали  пшеничени  посеви – 102,1 дка и тикви за семки – 7 дка.  В землището на с.Попгруево, общ.Тервел :слънчоглед – 18,8 дка  - пропаднал на 100%;пшеница – 145,4 дка – пропаднала на 100%. Вземлището на с.Кочмар, общ.Тервел -царевица – 75,80 дка – пропаднала на 100%; слънчоглед – 42,70дка – посева е възстановен , като има отделни унищожени растения – пропадане на 10%;В землището на с.Дъбовик, общ.Ген.Тошево :царевица - 988,1 дка – след измерване  с GPS- устройство са установени 99,001 дка пропаднали площи на 100%.В землището на с.Житен, общ.Ген.Тошево:пшеница – 44 дка – посева с пшеница е възстановен, като на места има отделни части, в които растенията са полегнали, но ще могат да се пожънат, вероятно добивът ще е по-нисък – пропадане на 15-20%.Актуална информация от последното обследване на площите с есенници и прогноза за добиви.
Беше извършено обследване на 10% от всички площи засети със есенници от експерти на ОДЗ Добрич, ОСЗ, ДЗИ-Ген.Тошево, НССЗ-ТОО Добрич, ОДБХ-Добрич /отдел „Растителна защита“/, ОД на ДФЗ и ТЗ по апробация и семеконтрол-гр.Добрич . Обследвани бяха площи както следва-
 129 998 дка – пшеница, 1 915 дка – ечемик,12 928 дка – рапица.Към настоящия момент състоянието на есенниците е  добро и много добро.
-              Пшеница – много добро – 50%; добро – 45%; средно – 5%.
-              Ечемик -  много добро – 50%;  добро – 50%.
В община Шабла пшеницата преобладаващо е във фенофаза „восъчна зрелост”, но има и полета в „пълна зрелост”. В останалите общини на областта има пшеница в „млечно-восъчна зрелост” и „восъчна зрелост”. Ечемика е във фенофаза „пълна зрелост”.
Зимната маслодайна рапица се намира  предимно във  фенофаза  „узряване на зърното”. Състоянието на рапицата е следното – добро-50% и много добро-50%.                 
Очакван среден добив от есенните култури: Пшеница – около 550 кг/дка.  Ечемик – около 500 кг/дкаРапица – около 300 кг/дка
 

Издадена заповед на Директора на ОД“Земеделие“ гр.Добрич, в предвид на разпореждане на МЗХГ, за оповестяване началото на пожароопасния сезон , тъй като етапа на развитие на пшеницата навлезе във фенофаза восъчна зрялост. Уведомени са компетентните структури и земеделски стопани.
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето във вторник, 7 май
Прогноза за времето във вторник, 7 май
Десислава Трифонова е водач на листата на „Солидарна България“ за Добрич (ВИДЕО)
Десислава Трифонова е водач на листата на „Солидарна България“ за Добрич (ВИДЕО)
Ертен Анисова отново е водач на листата на ДПС за Добрич (ВИДЕО)
Ертен Анисова отново е водач на листата на ДПС за Добрич (ВИДЕО)
Партия „Има такъв народ“ регистрира листата си в РИК-Добрич (ВИДЕО)
Партия „Има такъв народ“ регистрира листата си в РИК-Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика