Начало >Добруджа >Култура

Моят град: „Над всичко стои любовта между хората“ - 140 години Йордан Йовков

06.11.2020 г. 10:57:25 ч.
/
Моят град: „Над всичко стои любовта между хората“ - 140 години Йордан Йовков
На 9 ноември  се навършват 140 години от рождението на Певеца на Добруджа Йордан Йовков. Роденият през 1880 година в Жеравна.Там, както и в Котел получава основното си образование през 1895. Гимназия завършва  в София през 1900 год.
След дипломирането си живее в Добруджа, където се преселва семейството му. През 1900 г. се преселва в село Долен извор. Завършва школата за запасни офицери в Княжево 1902 – 1904, като по време на обучението си публикува първата си творба – стихотворението „Под тежкия кръст“. В началото на 1904 г. се записва в Юридическия факултет на Софийския университет, но смъртта на баща му осуетява следването му.

По житейският и творчески път на Певеца на Добруджа ни повежда д-р Кремена Митева –главен уредник в Дом паметник „Йордан Йовков“.

Цялата 2020 година е празнична за екипа на Дом паметник “Йовков“, това се случва на всеки пет години. Много събития бяха предвидени във връзка с годишнината и голяма част от тях са осъществени. Първото и значимо събитие е провеждането на Средношколски конкурс за поезия „Възкресение“. Въпреки  пандемията и дистанционното обучение младите поети посветили творбите си на Йовков бяха отличени. Конкурсът е национален и младежите получиха по пощата своите награди. Маратон на четенето с творбите на Йордан Йовков беше провокиран от подреденият в Дом паметника кабинет на писателя.

През месец октомври д-р Христо Боев представи своя последен превод на романа „Паяжината на паяка“ от Чела Серги.
Основният акцент в научен план е Националната научна конференция „(Не)познатият Йовков“. Най-добрите изследователи се събраха в Добрич под покрива на Дом паметник „Йордан Йовков“, много от тях изразиха задоволство от участие в реална научна конференция, въпреки обстоятелствата. Следващата година ще излезе и сборник с техните разработки от поредицата доклади от научния форум. Най-ценното от такива форуми са книгите, които остават. На всеки пет години се провеждат такива конференции и има издадени около 4000 страници с изследвания на учени от различни поколения.

Дом паметник „Йордан Йовков“ навършва на 28 ноември 40 години от създаването си.
 
До 30 ноември 2020 г. Столична библиотека отбелязва 140 годишнината от рождението на "майстора на късия разказ“ Йордан Йовков с юбилейни инициативи - гостуващите за първи път в София две документални изложби на Дом - паметник "Йордан Йовков", експозиция на емблематични издания от фонда на библиотеката и виртуалнатаи зложба „Йордан Йовков в архива на детския периодичен печат до 1944 г. и дигитална платформа „Сердика“ .От 3 до 15 ноември 2020 г. гостува изложбата “Пътуване из света на Йордан Йовков” - дело на екипа на Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич – д-р Кремена Митева, Маринела Паскалева и инж. Йорданка Славова. Фото документалната експозиция от двайсет табла с документи, ръкописи, фотоси и кратки текстове представя ключови епизоди от житейския път на писателя.
 



Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Спектакълът  "Дуенде - Земята Майка" ще гостува в Добрич на 19 май (ВИДЕО)
Спектакълът "Дуенде - Земята Майка" ще гостува в Добрич на 19 май (ВИДЕО)
Възрожденски икони от Добруджа гостуват в Музея на религиите в Стара Загора (АУДИО)
Възрожденски икони от Добруджа гостуват в Музея на религиите в Стара Загора (АУДИО)
"Чамкория" за трети път в Добрич през юли
"Чамкория" за трети път в Добрич през юли
Спектакли, балет и концерт до края на май и през юни
Спектакли, балет и концерт до края на май и през юни



Яндекс.Метрика