МВР заключи, че проблемите му може да идват от ръководството

31.05.2018 г. 10:29:52 ч.
/
МВР заключи, че проблемите му може да идват от ръководството
Проблемите в МВР може да идват не от грешно изпълнение, а от неправилно поставени задачи. Тази констатация е направена във функционалния анализ за усъвършенстване модела за управление в МВР.Още през февруари стана ясно, че правителството има намерение да преформатира структурата на МВР, като за целта на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) е поръчан анализ, като на по-късен етап се очаква препоръки да бъдат направени и от Световната банка. От документи, с които OFFNews разполага, става ясно, че политическото ръководство на МВР е достигнало до прозрението, че проблемите във ведомството може да идват не от лошо изпълнение, а от неправилно формулирани от ръководителите задачи. Наложило се е виждането за промяна в начина на управление и за това, че реформите във вътрешното министерство не се заключават до оптимизиране на личния състав - съкращения или където има нужда - назначения. 

Документът акцентира на управленските проблеми и това дали поставените задачи съответстват на условията за работа, които се създават на личния състав за изпълнение на ангажиментите му. Като проблем в него е посочено и липсата на ефективност при харченето на бюджета. Анализът е показал и неравномерно разпределение на администрацията, която на места е раздута, а на други - недостатъчна.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев е на мнение, че администрацията е достатъчно раздута. Анализът показва, че близо 24 процента от заетите в МВР са на постове в администрацията, което поставя ведомството на първо място по брой чиновници сред останалите министерства. Към 26 април 2018 г. общият брой на служителите от специализираната администрация е 4611 души. Служителите на общата администрация са 6942, като към тях се причисляват и служители по трудови правоотношения - предимно персонал за спомагателни дейности - чистачи, склададжии, водопроводчици и каналджии и гледачи на служебни кучета.  Това е и причината да бъде направен допълнителен функционален анализ на всяко едно звено в системата и неговата ефективост. В отговор на депутатско питане Радев посочи, че ако се наложи намаляване на администрацията, съкращенията ще бъдат направени.

"Още, когато дойдох в Министерството на вътрешните работи, ние със синдикатите се разбрахме, че ще направим такъв структурно-функционален модел – първо, преглед на това, и ако има по голяма администрация, може да я намалим, ако няма или пък са по-малко, може да ги увеличим, въобще какво да се случва в Министерството. Да не използвам думата реформи, но тези промени ще бъдат направени, чакаме това да се случи – аз казах в средата на годината. В момента върви и работя върху по-голямата обществена поръчка – направили сме една стъпка, чакаме и втора, имаме информацията от Световната банка и това ще се случи", коментира министърът в отговор на въпрос от депутата от БСП Тодор Байчев.
Снимка:www.dnevnik.bg
Източник:OFFNEWS

Коментирайте
Подобни новини
Началникът на отбраната: Българите трябва да са уверени в своята сигурност
Началникът на отбраната: Българите трябва да са уверени в своята сигурност
Богослужения за Второ Възкресение
Богослужения за Второ Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
121 години от смъртта на Гоце Делчев
121 години от смъртта на Гоце Делчев



Яндекс.Метрика