Начало >Добруджа >Общество

На училище извън училище, чак в Барселона

04.05.2019 г. 11:11:07 ч.
/
На училище извън училище,  чак в Барселона
Ученици от 8, 9 и 10 клас на Гимназия "Райко Цончев" в Добрич проведоха поредица от учебни часове в Барселона, Испания. В програмата, изготвена от екип учители, бяха включени занимания по испански език, литература, география, изобразително изкуство, менидмънт на туристическите обекти.
Първият урок бе по география и започна още на летище София, като продължи в самостоятелна работа по време на полета. Всеки от участниците в екскурзията притежаваше Дневник на пътешественика, където отбелязваше впечатленията си от преживяното. 
 Темата за рицарството и рицарската култура бе в основата на тричасово шоу в Castel Medieval. Пътувайки към дворцовата крепост, намираща се на около 60 км от Барселона, учениците научиха за същността и ценностите на рицарското съсловие, за рицарската култура и литература. Ученици и учители от Гимназия „Райко Цончев“ влязоха в ролята на гости на царски пир и наблюдаваха зрелищен спектакъл, основан на ключови за културата на рицарството мотиви. 
 Цялото пътешествие бе нескончаемо занимание по изкуство. Една от важните спирки бе музея на Пикасо, където осмокласничката Александрина Янкова влезе в ролята на музеен гид и представи живота и творчеството на испанския художник. Силно впечатление направи и музейната сбирка, посветена на световноизвестният каталунски архитект Антонио Гауди, в къщата Ла Педрера. Своеобразен бинарен урок по изкуство и литература се получи и при посещението на Саграда Фамилия, където освен на архитектурния шедьовър на Гауди учениците се насладиха  и на скулптурните композиции по библейски мотиви от централната фасада на катедралата. Знанията, придобити в часовете по литература, помогнаха на момчетата и момичетата от „Райко Цончев“ да разпознаят Светото семейство, поклонението на Влъхвите, бягството в Египет, детството на Христос, тайната вечеря, целувката на Юда, разпятието на Иисус и много други сюжети.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето на 5 май
Прогноза за времето на 5 май
Днес се раздават хранителните пакети от кампанията „Споделен хляб“ за Великден
Днес се раздават хранителните пакети от кампанията „Споделен хляб“ за Великден
Град Ген. Тошево и 5 села в областта са без вода
Град Ген. Тошево и 5 села в областта са без вода
Александър Александров отправя поздрав за предстоящия празник с танца "Гергьовден в Добруджа"
Александър Александров отправя поздрав за предстоящия празник с танца "Гергьовден в Добруджа"



Яндекс.Метрика