Най-евтините в ЕС алкохол и цигари са у нас

16.06.2017 г. 12:13:11 ч.
/ ИА Добруджа
Най-евтините в ЕС алкохол и цигари са у нас
Равнищата на цените варират до три пъти в държавите от Европейския съюз. Това показва изследване на Евростат, на което се позовава и Националния статистически институт. Най-голяма е разликата при групите "Ресторанти и хотели" и при алкохолните напитки и тютюневите изделия.

През 2016 г. равнищата на цени за потребителски стоки и услуги се различават значително между страните от ЕС. Дания (139% от средното за ЕС) има най-високо равнище на цени, следвана от Ирландия (125%), Люксембург и Швеция (по 124%), Финландия и Обединеното кралство (по 121%). 
Най-ниско е равнището на цените в България (48%), докато в Полша (53%) и Румъния (52%) е около половината от средното за ЕС.С други думи, равнищата на цени за потребителски стоки и услуги в ЕС варират почти три пъти между държавите с най-ниски и най-високи равнища на цени. Най-високи са цените на храните и безалкохолните напитки в Дания, а най-ниски са в Полша и Румъния.

През 2016 г. ценовото равнище на сравнима кошница от стоки в група "Храни и безалкохолни напитки" в ЕС е повече от два пъти по-високо в най-скъпата страна в ЕС по отношение на най-евтината. Ценовите равнища са в диапазон от 62% от средното за ЕС равнище в Полша и Румъния до почти 150% от средното в Дания (148%), следвана от Швеция (126%), Австрия (123%), Люксембург (121%), Ирландия и Финландия (по 120%).

Стоките от група "Алкохолни напитки и тютюневи изделия" са най-скъпи в Ирландия и Обединеното кралство. Най-евтини са у нас, в България.

Именно в тази група ценовите равнища показват значителни разлики в страните - до три пъти. 
Най-ниските ценови равнища са регистрирани в България (56% от средното), следвана от Унгария (67%), Полша (68%) и Румъния (69%). Най-високите цени са наблюдавани в Ирландия (175%) и Обединеното кралство (162%), следвани на разстояние от трите северни членки на ЕС - Финландия, (135%), Швеция (128%) и Дания (122%). Трябва да се отбележи, че тези големи ценови различия се дължат основно на различното данъчно третиране на тези продукти в държавите от ЕС.

И цените на услугите в група "Ресторанти и хотели" са повече от три пъти по-високи в Дания в сравнение с тези в България. Равнищата в целия ЕС са в границите от около 60% от средното за ЕС в България (44%), Румъния (53%) и Чешката република (56%) до 150% в Дания и 144% в Швеция.

По-малки са различията при цените за потребителската електроника, автомобилите и облеклата.

При потребителската електроника цените варират от 86% от средното в Полша до 115% в Дания. Облеклата са друга група от продукти, показваща по-малки различия в цените между страните от ЕС, като най-ниски са в България (81% от средното) и най-високи - в Швеция (136%). В групата на транспортните превозни средства за лично ползване разликите между страните са от 78% в Чешката република до 119% в Нидерландия с изключение на Дания, която е със 146% от средното за ЕС ниво.
Снимка:webnews.bg

Коментирайте
Подобни новини
Богослужения за Второ Възкресение
Богослужения за Второ Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
121 години от смъртта на Гоце Делчев
121 години от смъртта на Гоце Делчев
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"



Яндекс.Метрика