Начало >Добруджа >Общество

Най-малко две години икономическа криза предвижда кметът на Добрич (ВИДЕО)

10.04.2020 г. 11:22:26 ч.
/
Най-малко две години  икономическа криза предвижда кметът на Добрич (ВИДЕО)
Икономически мерки, които да намалят тежестта на гражданите и наемателите замисля община Добрич. Кметът Йордан Йорданов, който е председател на временната комисия избрана с тази цел от Общински съвет - Добрич,  съобщи за част от мерките, които ще предприемат. “Ще предложим на комисията за икономически мерки да се разделят на три групи фирмите с наети общински обекти за стопанска цел. Първата група от фирми които не работят в момента, затворили са от началото на кризата, да бъдат освободени  от наем с доказани документи. Втората група от фирми, които работят по друг ограничен  режим, през гише примерно, да се освободят от 50% от наема. Третата група фирми тези, които продължават да работят  и кризата още не се е отразила на бизнеса им да не бъдат освобождавани“, поясни Йорданов.
Той предвижда  да се обсъдят  и ще приемат мерки за   намаление на  наема с  50% за  наемателите към Жилфонд . Отсрочката на всички видове данъци до края на месец юни, е една мярка, която всички предлагаме и държавата и ние от общината и от ГЕРБ, посочва кметът. „С отстъпката до 30 юни, имаме пълно единодушие. За отпадането на таксите в „Синя зона“, съм съгласен с вас, че ще настъпи анархия. Националния щаб нямаше призив да премахнем „Синя зона“, те искаха общините да организираме всички процеси така, че да няма наплив към центровете. Задържайки зоната се запазва ред и дисциплина“, коментира Йорданов. Мерките, които  набелязаха от МК ГЕРБ/СДС, кметът намира за атака лично към него и към общината, защото никъде в други общини не се иска предприемане на местни инициативи, по скоро се следва държавната политика.
 „2008 година беше изцяло финансова, икономическа криза докато сега ще наблюдаваме две кризи една след друга. Едната е здравна, по следващата вече ще е икономическа. Наблюдавайки последствията от десетилетия, и като изключа думите политици и партии, пред всички нас стоят изключителни трудности. Най-стряскащо, е че ни очаква неяснота. Няма човек на земята, който да прогнозира какво ще се случи. Ежедневно нарастват безработните, но това е прашинка в икономиката, защото за сега наблюдаваме безработицата, но ще видим и последствията за фирми които очакват поток от приходи. Първата и втора седмица не се усети толкова, но този камшичен удар ще бъде с огромни мащаби. Очаквам следващите две години да се опитаме като общност да стъпим на земята. Не знам дали ще са достатъчни“, казва Йордан Йорданов.
 По думите му  се получава  временен срив на потока от средства към общината. Мярката обявена от правителството дава възможност  да се удължи срока за плащане на данъците с отстъпка до 30 юни. „Това ще даде отсрочка за хората и несъмнено ще последва срив, но след като се нормализира обстановката  ще си влезем в релси.Отсрочката не означава, че няма да плащаме данъци. Несравнимо е да търсим прилика със същия период на миналата година, това е много различно време и ситуация. Ако миналата година сме имали приходи от 800 хиляди до милион за този период то сега,  за последната седмица постъпленията са от 250-300 хиляди“, информира кметът.
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Времето на 19 май
Времето на 19 май
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни



Яндекс.Метрика