Начало >Добруджа >Култура

„Наказана Лисана“ – първата за 2021 г. премиера в ДТК „Дора Габе“ (ВИДЕО)

24.02.2021 г. 13:42:56 ч.
/
„Наказана Лисана“ – първата за 2021 г. премиера в ДТК „Дора Габе“ (ВИДЕО)
Първа за 2021 г. премиера предстои да се състои утре в Държавен куклен театър „Дора Габе“ в Добрич. Заглавието е „Наказана Лисана“ и то е адресирано точно към най-малките зрители. Това е една актуална история с хубава поука, каза директорът на ДКТ „Д. Габе“ Петър Петков.
Кукленият спектакъл е по авторски текст на актьора Румен Куртев, който е и режисьор. Сценографията и куклите са дело на Ели Качулева, музика - Пламен Мирчев – Мирона. Участват актьорите Теодора Желева и Иван Иванов.

„Наказана Лисана“ е поучителна история за деца на възраст от 3 до 13 години, в която по хумористичен начин се стига до поука за хитреците, които децата ще срещат в живота си, каза режисьорът Румен Куртев и добави, че и родителите трябва да обясняват на малчуганите, че не бива да бъдат прекалено доверчиви.

Сценографията и куклите са направени така, че да допълват усилията на актьорския състав. Целта е да покажем морални и естетически ценности, каза Ели Качулева. Острите характери на героите и ярката колоритност на декора и куклите подкрепят идеята, заложена в драматургията, добави тя.

Премиерата на кукления спектакъл е на 25 февруари от 18 ч. в ДТК „Д. Габе“, а следващата среща на децата с  „Наказана Лисана“ е на 7 март, тъй като неделното представление тази седмица – на 28 февруари е свързано с посрещането на баба Марта. То се казва „Пролетни неволи“ и в края му малките зрители в ДТК „Д. Габе“ ще бъдат посетени от Баба Марта, която ще им подари мартенички.
Директорът на ДТК „Д. Габе“ сподели, че има идея да се възстановят стари заглавия, поставяни на сцената през годините. Планираме отново да направим кукленото представление „Трите прасенца“. Тази класическа приказка е много търсено заглавие както от родителите, така и от децата и акумулира много публика, обясни Петър Петков.

Той допълни, че от ДТК „Дора Габе“ са подадени документи за участие във всички възможни фестивали, където добричкият куклен театър може да представи своята творческа продукция, макар да няма никакви гаранции за провеждането им. Продължаваме на работим и се надаваме скоро да се радваме и на хубаво време, за да възобновим представленията си на открито в Зооцентъра в Добрич и пред малчуганите в детските градини, каза още Петков.

Репортаж на Галина Бозукова и Преслав Димитров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Музиканти от Добрич с джаз концерт в Огледална зала "Нели Божкова" (СНИМКИ)
Музиканти от Добрич с джаз концерт в Огледална зала "Нели Божкова" (СНИМКИ)
РБ „Дора Габе” представя романа „Извън обхват” на Евгени Черепов
РБ „Дора Габе” представя романа „Извън обхват” на Евгени Черепов
Иван Янъков ще дирижира концерт на Български камерен оркестър - Добрич
Иван Янъков ще дирижира концерт на Български камерен оркестър - Добрич
Симона Тодорова от Студио за вокално обучение „Зонели“ спечели  призови места в конкурс в Париж
Симона Тодорова от Студио за вокално обучение „Зонели“ спечели призови места в конкурс в Париж



Яндекс.Метрика