Наследници на комунисти откриха паметник на княз Павел – фамилията му избита от болшевиките

01.07.2018 г. 15:45:29 ч.
/
Наследници на комунисти откриха паметник на княз Павел – фамилията му избита от болшевиките
Паметник на великия княз Павел Романов, изработен от харманлийския скулптор Тамер Халил бе открит вчера от вицепрезидента Илияна Йотова, руския консул и пловдивски олигарх Георги Гергов, бившият лидер на БСП Михаил Миков и техни политически съмишленици в Павел Баня. Монументът е издигнат по гражданска инициатива и е част от честванията на 140 години  от създаването на курортния град, навръх празникът Св. Петър и Павел.

"Тържественото откриване на паметника на княз Павел е доказателство, че паметта е жива. То е символ на нашата благодарност към братския руски народ и увереност, че отношенията ни с Русия ще пребъдат". Това е заявил Георги Гергов, председател на Областния съвет на БСП и почетен консул на Руската Федерация в Пловдив по време на тържествата в град Павел баня, съобщава  marica.bg.

Великият Княз Павел Александрович е син на Цар Освободител Александър II, който по време на Руско- Турската война е в българските земи с петимата си сина, а най-малкия от тях – Павел, тогава е на 17 години. Според летописа на селището в дневника на  отец Сава Иванов, първи свещеник на новоизграденото селище Павел през 1878, е записано, че то е „именувано на Св. Апостол Павел и на най-малкия син на нашия освободител Н.В. Всерусийския император Александър ІІ, велик княз Павел”.

Премълчава се обаче важна подробност, че княз Павел е брат на Александър III и чичо на Николай II, последният император на Русия, чието цяло семейство е убито през 1918 г. от болшевиките на Ленин.

Проектът за паметника е дарение от двама архитекти. 360-килограмовата фигура е изработена от скулптура Тамер Халил. Постаментът е от три вида мрамор, а цялостната височина на паметника е 4,50 м. Самата скулптура на Великият Княз е висока 235 см.

Въпреки благородната на пръв поглед идея, натрапчив е циничният факт, че на първа линия на откриването на паметника на княз Павел са бивши български комунисти, преименували се на социалисти, но верни последователи на съветския болшевизъм, избил фамилията на последния руски император.

Трудно е да се каже какъв комплекс тресе червените политици, какви грехове се опитват да изкупят с тази активност и закъснял реверанс към наследниците на руската корона. В годините на съветския комунизъм в България, наложен с насилие и кървав терор, комунистите съвсем не се сещаха за фамилиите на руските императори, защото сочеха монархията като основен враг на комунизма. Днес обаче техните наследници доста несръчно се опитват да подражават на идеолозите на Кремъл, а и на самия президент Путин, който прави опити да реабилитира в очите на обикновените руснаци монархията, царските символи и православието като част от Велика Русия.

Въпросните социалистически активисти, които доскоро се кланяха на болшевишките и комунистически сатрапи и ги издигаха в култ, съвсем не са така щедри към паметта на последния български монарх цар Борис III и брат му княз Кирил. В тяхно лице продължават да привиждат несъществувалия у нас фашизъм, с който оправдават терористичните си действия.

Издигането на руски и съветски паметници в европейска и натовска България не е нищо друго, освен важна част от хибридната война на Кремъл, която цели да отклони страната от цивилизационния й избор и да я върне в евразийското пространство.
Снимка:www.faktor.bg
Източник:Информационна Система за COVID-19

Коментирайте
Подобни новини
Ивайло Вълчев оглави евролистата на ИТН
Ивайло Вълчев оглави евролистата на ИТН
Началникът на отбраната: Българите трябва да са уверени в своята сигурност
Началникът на отбраната: Българите трябва да са уверени в своята сигурност
Богослужения за Второ Възкресение
Богослужения за Второ Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение



Яндекс.Метрика