Начало >Добруджа >Регионални

Нина Ставрева прие жители на Хaджи Димитър, до месец отговаря на исканията им (ВИДЕО)

17.04.2018 г. 15:50:48 ч.
/
Нина Ставрева прие жители на Хaджи Димитър, до месец отговаря на исканията им (ВИДЕО)
Представители на село Хаджи Димитър, община Каварна, се срещнаха вчера с кмета на общината Нина Ставрева, за да представят пред нея проблемите на селото. Срещата се състоя в късния следобед в присъствието на зам.кмета Йордан Йорданов, който отговаря за европейските фондове и инвестиционната дейност и екип на Медийна група "Добруджа".
Бяха поставени въпросите, свързани с множеството водни аварии, с порутените сгради в изоставените селски имоти, които загрозяват общата панорама на международния път, за поставянето на „легнали полицаи” и стопанисване на земеделската земя.
Исканата от жителите на селото смяна на водопреносната мрежа улица по улица ще стане много бавно, каза Йорданов и добави, че ако водните аварии се отстраняват навреме, жителите на Хаджи Димитър няма да имат проблеми с липса на вода. За всичко това отговорност носи ВиК Добрич. Той допълни, че в новия бизнес план на водното дружество не е оказано как  ще се разпределят 11 млн. лв., за инвестиции, които трябва да бъдат вложени до 2021 г. в цялата област
Проблемите, които ги имате вие, ги имат 80 % от селата, заяви Нина Ставрева. Според нея визията на частните изоставени сгради опира до човешкото съзнание и отговорността като стопанин да ги приведеш в приличен вид. Кметският наместник трябва да издири собствениците и ако не предприемат действия, да им бъдат наложени глоби.
Това, което със сигурност ще се случи ще бъде изграждането на двете неравности, за ограничаване на скоростта през селото, каза кметът. През 2016 г. е стартирала преписката между община Каварна и Агенция Пътна инфраструктура, защото и в други селища от общината имат нужда от подобни „легнали полицаи”.  Тя обеща това да се случи най-късно до края на май.
Освен това ще бъде осигурена техника за почистване на зелените площи.
В Германия повечето нещо се правят от рециклирани отпадъци, заяви Петер Фабриц и даде няколко предложения – например за странична маркировка на пътните ленти, каквато в тази част на България липсва, или за рециклиращи машини, които да намалят разходите на общината, а не да се налага отпадъците да бъдат извозвани скъпо в Стожер.
Полагаме не малко усилия да сме като в Германия, каза Ставрева в отговор на предложенията, направени от немския гражданин за обработване на отпадъците на място. По отношение на сепариране на биоотпадъците е мислено най-вече с поставяне на сепарираща лента, припомни кметът и допълни, че инвестицията не е голяма, направено е проучване, но превозването на отпадъците до сметището край Добрич се налага, защото се спазва задължително Закона за управление на отпадъците.   
 Един квадратен метър земеделска земя не е продаден и няма да бъде продаде от новия кметски екип, обеща Нина Ставрева. Тя отговори, че земеделската земя на селата в общината се стопанисва от общината и средствата влизат в общинския бюджет. И пасищата и мерите са публична общинска собственост и се отдават под наем след решение на ОбС и публични явни търгове, уточни кметът.
В крайна сметка разговарящите страни стигнаха до съгласие от селото да изпратят конкретни предложения със срокове и в рамките на 4 седмици да получат конкретни отговори от общинската администрация по обсъжданата проблематика.
В края на юни кметската администрация ще проведе срещи по селата, за да провери доколко назначените кметски  наместници са наясно с проблемите на поверените им селища и дали поставят тези проблеми за реално решаване, заяви Нина Ставрева.
Тя също така прие поканата да посети с. Хаджи Димитър и на място да се запознае с желанията на хората там.
След срещата в кметството нашият екип посети отново с. Хаджи Димитър, за да заснеме как върви демонтажът на старата автобусна спирка. За да свършат тази работа са се заловили Светла Стоянова, Петер Фабриц и един младеж от селото, които  в продължение на 2-3 дни са отделили по 3 часа от времето си, за да разчистят грозната постройка, да запазят при това материалите, които биха послужили за навес в гробищния парк и да освободят пространство за пазарче, което през летния сезон се използва много активно от местните. Там те предлагат пресни зеленчуци на преминаващите чужденци. Остана от кооперацията да отпуснат ремарке, с което да се изхвърлят ненужните отпадъци, разказа Светла Стоянова.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Петър Петров
 
 
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Шабленското езеро е повдигнало нивото си с 10-15 см
Шабленското езеро е повдигнало нивото си с 10-15 см
Албена ще разчита тази година на по-малко чужди работници
Албена ще разчита тази година на по-малко чужди работници
РИОСВ – Варна представя проект за опазване на крайречните смесени гори в резерват „Балтата“
РИОСВ – Варна представя проект за опазване на крайречните смесени гори в резерват „Балтата“
Нено Димов: Шабленското езеро е затлачено с тиня, рибата намалява
Нено Димов: Шабленското езеро е затлачено с тиня, рибата намаляваЯндекс.Метрика