Начало >Добруджа >Общество

Нов закон обсъждат Земеделските кооперации в Добруджа (ВИДЕО)

22.03.2019 г. 10:49:43 ч.
/
Нов закон обсъждат Земеделските кооперации в Добруджа (ВИДЕО)
Председателят на Националният съюз на земеделските кооперации в България Явор Гечев провежда срещи по региони с представители на Земеделски кооперации. "Естествено е срещите да започнат от Добруджа", изтъкна пред журналисти бившият депутат от добричко. Първата му среща  в региона е била в Дуранкулак с коопераците от Черноморието. Втората се проведе вчера в Добрич.
В област Добрич със земеделие се занимават 69 кооперации, според справките на председателя на ОСЗК Кирил Комитов. За сравнение, в страната са регистрирани 900 земеделски кооперации. По време на срещите земеделските стопани обсъждат три законопроекта, свързани с дейността и правомощията им.  Подготвят промени в Закона за кооперациите или изцяло нов закон, синхронизират действията си и изработват правила във връзка със Закона за превенция на изпирането на пари и дискутират проблемите свързани със Закона за поземлените отношения. Много кратки са сроковете които стоят пред ЗК по Закона за пране на пари. До 28 март, когато е заседанието на Националния съвет на ЗК, трябва да се изработят правилата за обучение и декларациите по изискванията на ДАНС, който вменява търговско участие на ЗК в обхвата на закона. Има „вратичка“, която дава възможност като Национален браншови съюз да действаме единно, поясни Явор Гечев пред ЗК в Добрич. Така ще отпадне ангажимента всяка от кооперациите да внася декларация и програма за обучение на кадрите си.
Законът за кооперациите на практика не е актуален, категоричен е Гечев, който  е и бивш зам.министър на Земеделието. Правен е преди десетки години във други времена и не засяга само ЗК. Време е кооперативното движение в България да влезе в 21 век счита Гечев. По думите му полето на кооператизма трябва да се отвори по европейски стандарти. 80% от земята в Европа се гледа на кооперативен принцип. Близа шест месеца ще се обсъжда вариантът на Закон за кооперациите подготвен от НСЗК. На срещите със ЗК ще се уточняват текстове и приоритети и очакванията са в началото на 2020 година законът да влезе за обсъждане в НС. Мислим как да се оформят т.н. фермерски кооперации, посочва Гечев. Стремежът е да се направи работещ закон който да отвори ветрилото на цялото кооперативно движение. В новият закон трябва да се регламентира създаването на кооперациите и унаследяване на собствеността. Абсурдно по думите на Явор Гечев е подписването на арендни договори с членкооператорите. Излиза, че те подписват договори сами със себе си. В целият свят кооперативното движение е елемент на комасация, укропняване и създаване на трайни засаждения, поливно земеделие. Всичко това в сега действащият закон не е застъпено.Явор Гечев съобщи ,че има много кооперации, които се налага да изплащат ренти за необработваеми земи. Този проблем с рентите стои при всеки един разговор с членкооператори и председатели. Хората се научиха сами да се саморегулират и за земеразделянето, посочва Гечев. Размерът на рентите е от постоянно дискутираните въпроси.“Личното ми мнение е ,че прекалихме с рентите. В един момент рентите стават неплащаеми. Парите които се изкарват от декар площ трябва да се разпределят горе- долу поравно. Балансът е някъде около 50% от това което се произвежда да се плаща в ренти. Една кризисна година може да развали пазара. Рентите в Добруджа и останалата част на страната са несъизмерими. Тук минават 100 лева, никъде няма такива ренти. Затова считам ,че е пресилено, има ли лоша година ,няма как да издържат производителите“, изтъква Явор Гечев.
Друг проблем за решение пред ЗК са контролните съвети.Оказва се, че няма хора които да влязат в контролните органи. „Вече сме в кризисна ситуация по отношение на площите с пшеница, ако не завали дъжд“, казва бившият зам.министър на Земеделието. За климатичните проблеми говори цял свят, но наблюденията на посевите тук са повече от категорични-липсва влага за добро развитие на житото.


Репортаж на Севдалина Сарандева и Петър Петров
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Времето на 19 май
Времето на 19 май



Яндекс.Метрика