Начало >Добруджа >Общество

Нова кампания Остеопороза

15.10.2017 г. 10:05:10 ч.
/
Нова кампания Остеопороза
Остеопорозата рядко влиза във фокуса на общественото внимание, макар да е определна от Световната Здравна Организация като третото най-масово и социално значимо заболяване на планетата. Наречена е „тихият крадец“, тъй като протича скрито, без каквото и да било симптоматика. Остеопороза е свързана с намаляване плътността на костите, в резултата на което те стават крехки и чупливи. Последствията са чести фрактури, които могат да бъдат и много сериозни. Веднъж възникнало, това състояние променя целия живот на пациента и отнема неговата свобода и спокойствие.
Според статистика на СЗО, половината от жените и една пета от мъжете над 50 годишна възраст претърпяват фрактури, в следствие на остеопороза. Тази статистика, за съжаление се потвърждава и у нас. От статистическите данни, събрани от Центъра по остеопороза и остеометрия във Варна става ясно, че при повече от 2/3 от жените на възраст над 40 години се наблюдава намаляване на костната плътност в някаква степен, а 30 % от тях са с клинично изразено заболяване и се нуждаят от медикаментозно лечение. Нещо повече – възрастовата граница, след която се отчита начало на заболеваемостта, е едва 40 години. Това е съществена група от икономически и социално активни хора, при които могат да се вземат навременни мерки за запазване качеството им на живот.
Както при повечето болести, така и при остеопорозата най-важна е профилактиката. Ранното установяване означава навременно начало на терапия и продължаване на нормален начин на живот. В настоящата икономическа обстановка се оказва, че стойността на изследването често е причина много пациенти да не се лекуват. За съжаление Здравна каса не заплаща за това изследване и то е възможно само като платена услуга.
В отговор на назрялата необходимост от достъпна и качествена диагностика на заболяването, Центърът по остеопороза и остеометрия – Варна, осъществи редица кампании през изминалите 3 години, сред които: „Месец на костното здраве“, „С грижа за дамите“, „Международен ден на остеопорозата“ и т.н. Бяха обхванати над 4 500 пациента, а кампаниите се превърнаха в регулярни инициативи. Балгодарение на преференциалните условия, все повече дами, навършили 40 години, осъщствяват  регулярни профилактични прегледи.
Екипът на нашия център продължава ревностно да изпълнява поетия социален ангажимент за мониторинг и информираност на населението, особено на рисковите групи и засегнатите от коварната болест. В ежедневната ни работа, обаче, все по-често получаваме коментари, че кампаниите са удачни предимно за жителите на Варна и че трябва да се разгърне по-мащабна  дейност сред другите населени места в Източна България. В отговор на тези препоръки и назрялото очакване на нашите пациенти, дадаохме начало на най-мащабната ни инициатива до сега:
„Здраве за Изтока“
Кампанията обхваща областите Варна, Бургас, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра и дава право на жителите им  да получат отстъпка в размера на средните транспортни разходи от населено място, в което живеят, до Центъра по остеопороза и остеометрия във Варна. Отстъпката е фиксирана сума, в зависимост от отдалечеността на населеното място:
За жителите на Област Варна (без град Варна)  - отстъпка 10 лв.
За жителите на Област Добрич - отстъпка 12 лв.
За жителите на Област Шумен - отстъпка 16 лв.
За жителите на Област Разград - отстъпка 20 лв.
За жителите на Област Силистра -  отстъпка 22 лв.
За жителите на Област Търговище - отстъпка 26 лв.
За жителите на Област Бургас - отстъпка 30 лв.Редовните профилактични изследвания могат да помогнат за предотвратяване на заболяването и неговите опасни последици. Ранното откриване на заболяването, когато е още на етап намалена костна плътност – т. н. „остеопения“, позволява навременно започване на лечението и съхраняване на пълноценния начин на живот.
В прикачен файл към настоящото писмо прилагаме статистически данни от изследваните пациенти в рамките на проведените кампании. Резултатите потвърждават световната статистика, но по-важната им функция е да алармират обществеността за реалната картина днес в България. В края на инициативата „Здраве за Изтока“ ще предоставим на медиите и на здравните органи актуални данни по населени места, пол и възрастови групи.

Коментирайте
Подобни новини
Деница Сачева ще води листата на ГЕРБ-СДС в Добрич
Деница Сачева ще води листата на ГЕРБ-СДС в Добрич
Прогноза за времето на 4 май
Прогноза за времето на 4 май
Патронен празник, награда „Йордан Парушев” и Немкофония предстоят за ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
Патронен празник, награда „Йордан Парушев” и Немкофония предстоят за ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
ВиК авариите в област Добрич на 3 май
ВиК авариите в област Добрич на 3 май



Яндекс.Метрика