Нови правила за личните данни в ЕС

16.12.2015 г. 09:16:58 ч.
/
Нови правила за личните данни в ЕС
Европейския съюз постигна споразумение за нови правила за защита на личните данни. Целта е да се даде на интернет потребителите по-голям контрол над персоналната информация за тях.
След четири години преговори, на среща вчера с участието на представители на Европейския парламент, Европейската комисия и Европейския съвет бе постигнато съгласие по компромисен вариант за промяна на европейското законодателство в сферата на личните данни.
Предвижда се страните членки на ЕС да определят между 13 и 16 години възрастта, на която непълнолетни могат да се вписват в социални мрежи като Facebook или SnapChat без съгласие на родител, каза германският евродепутат Ян-Филип Албрехт, докладчик на за регламента за защита на данните. Парламентът на Европа искаше да определи тази граница на 13 години, но някои страни възразиха.
За да бъдат защитени потребителите, споразумението предвижда и принципа на „правото на забрава”, което дава възможност на европейските граждани остаряла информация за тях да бъде заличавана от мрежата.
Регламентът вероятно ще включва и изискване към интернет компаниите, опериращи с лични данни, да информират националните власти за пробиви в срок от 72 часа.
Сега гиганти като Google и Facebook трябва да приемат правилата за използване на лични данни в ЕС и да приспособят продуктите си към тях.
Новият регламент ще замени остарелите и различни в отделните страни правила за защита на личните данни, които бяха в сила от 1995 г. Предстои той да бъде официално одобрен от Европейския съвет и Европейския парламент.
Снимка:www.dimitech.net
Източник:Vesti.bg

Коментирайте
Подобни новини
Гърция непреклонна - няма да пусне Северна Македония в ЕС
Гърция непреклонна - няма да пусне Северна Македония в ЕС
Израел отново удари Баалбек
Израел отново удари Баалбек
Путин пристигна на посещение в Китай
Путин пристигна на посещение в Китай
Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо
Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо



Яндекс.Метрика