Начало >Добруджа >Регионални

Нови уникални находки при разкопките на Залдапа (ВИДЕО)

21.07.2021 г. 13:04:14 ч.
/
Нови уникални находки при разкопките на Залдапа (ВИДЕО)
След едногодишно прекъсване заради пандемията, през тази година продължават археологически разкопки на крепостта Залдапа край с. Абрит. За трета година международен екип от археолози работи по разкопките на крепостта, като до момента на обекта са открити шест църкви, съобщи на пресконференция днес ръководителят на международната експедиция – проф. Георги Атанасов. Новото, с което археолозите се гордеят е разкрита четирилистна (четириконхална) църква, която проф. Атанасов определи като „върха на сладоледа“. Тя е първата подобна, разкрита на север от Стара планина, като в света има разкрити не повече от 7 подобни, като най-близката е в Херсонес край Севастопол (Украйна), а другата край Одрин. Другото впечатляващо е великолепният мрамор. Изцяло запазена форма на епископска катедра, досега не е откривана, посочи проф. Атанасов. Част от детайлите на олтарната преграда вече са занесени в Лапидариума, който бе изграден пред сградата на Община Крушари.
Спрямо останалите базилики, тази църква е по-малка, но тя е много запазена и затова ние можем напълно да възстановим плана и да разберем по-добре други частично запазени църкви в Източната Римска империя, заяви архитектът проф. Елио Хондари от Албания.
Нашето желание е на следващия етап, като част от новия договор, да ангажираме и Министерството на външните работи на Франция, които имат традиция, като част от своята дипломатическа дейност, да подкрепят научни изследвания в областта на археологията. Това заяви доц. д-р Доминик Моро от Университета в Лил, Франция, който е част от международния екип археолози, работещи на крепостта. По думите му това е терен, на който биха могли да работят стотици години и затова е добре да бъде изградена една институционална база с подобна подкрепа.
За трета година продължава работата по северната порта на крепостта. Тази година са разкрити няколко много важни нива в тази част, сред които и северната кула. Най-интересното разкритие там е малка врата, която свързва крепостта, през тунел със стълбище до цистерната, заяви Браим Мбарек – специалист по спасителна археология от Страсбург.
Средствата, предвидени за миналата година, са вложени в проучвания от въздуха, като периметър от 20 кв. километра около Залдапа е бил сканиран с техника от самолет, като това е най-мащабното подобно проучване правено до момента в България.
На база на данните, които в момента се обработват, могат да се регистрират различни структури, които се намират под земната повърхност, обясни доц. Албена Миланова от СУ „Св. Климент Охридски“.
Със средства на Община Крушари Йото Валериев е открил още една църква.
Заради ограниченията, тази година на разкопките не е успял да присъства проф. д-р Никола Бодри - от университета Римуски - Квебек - Канада.
Археолозите изказаха своята огромна благодарност за подкрепата от страна на Община Крушари, която освен с финансова помощ, съдейства и с охрана на обекта, като вече втора година на мястото няма иманярски набези.
 
Репортаж на Михаил Добромиров и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Нови домови табели за жителите на град Балчик и вилната зона
Нови домови табели за жителите на град Балчик и вилната зона
140-годишнината на читалището в Карапелит бе отбелязана с празничен концерт
140-годишнината на читалището в Карапелит бе отбелязана с празничен концерт
С концерт отбелязват 130 години от основаването на НЧ "Йордан Драгнев - 1894" в Крушари
С концерт отбелязват 130 години от основаването на НЧ "Йордан Драгнев - 1894" в Крушари
Фолклорен празник „Песни и хора край жаравата“ ще се проведе днес в Шабла
Фолклорен празник „Песни и хора край жаравата“ ще се проведе днес в Шабла



Яндекс.Метрика