Начало >Добруджа >Общество

Новостите при подмярка 6.1 на ПРСР разяснява Маринела Георгиева от НССЗ (ВИДЕО)

28.03.2018 г. 11:58:49 ч.
/
Новостите при подмярка 6.1 на ПРСР разяснява Маринела Георгиева от НССЗ (ВИДЕО)
От 15 март се приемат проектни предложения по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани” по ПРСР, съобщи Маринела Георгиева, директор на Национална служба за съвети в земеделието – офис Добрич. Новите моменти в приема са, че за първи път процедурата е отворена през Информационната система за наблюдение и управление, така че всички проектни предложения ще се подават онлайн и за целта е необходимо кандидатстващите земеделски стопани да имат активен електронен адрес за комуникация с Държавен фонд земеделие. Те трябва да разполагат със свои електронен подпис, за да подписват съответните документи. Изискванията не са променени, а единственият нов акцент е свързан с това, че вече са допустими за участие по мярката и млади стопани, които са упражнявали земеделска дейност не повече от 24 месеца или две години. Това е добра новина за тези от земеделските стопани, които се подготвяха да кандидатстват през 2017 г. и всички, които са  регистрирали земеделска дейност тогава, ще имат право да кандидатстват сега.  Новост е и удължаването на периода на кандидатстване – от средата на март до средата на юни. Националната служба за съвети в земеделието-офис Добрич отново ще подпомага земеделските стопани при подготовката и изготвянето на проектните предложения и то напълно безвъзмездно, увери Маринела Георгиева и допълни, че всички услуги на службата са безплатни.
Приоритетните области при този прием са плодове, зеленчуци и животни. Предимство ще има и за младите земеделци, които имат земеделско образование, като в това число влиза ветеринарна медицина и икономическо образование със земеделска насоченост. Обученията със курсове от 150 часа няма да са приоритетни  при ранкиране на проекта. С предимство ще се ползват онези стопани, които изпълняват дейностите в своята ферма или земеделско стопанство биологично, имат сключен договор с контролиращата организация или вече са минали към биологично производство. И тъй като мярката цели създаване на работни места, приоритет ще имат и земеделски стопани, които назначават хора в стопанството си.
Бюджетът за подпомагане е в размер на 22 млн.евро, който разпределен върху финансовата помощ от 25 000 евро, която може да получи един млад фермер, подсигурява 880 бенефициента за цялата страна. Ако кандидатите са повече се задвижва процедурата за критерии и подбор. На този етап интерес към мярката на територията на цялата страна са заявили 550 -600 кандидата, по данни на НССЗ. Под понятието „млад земеделски стопанин” следва да се разбира всеки земеделец на възраст между 18 и 40 навършени години, който за първи път се занимава със земеделска дейност в сектор растениевъдство, животновъдство или смесено стопанство, но не бива да са минали повече от 24 месеца от началото на упражняване на тази дейност. И е важно да се отбележи, че не винаги датата в зеленото картонче за регистрация на земеделската дейност е първоначалната дата на упражняване на земеделска дейност. От Службата за съвети в земеделието се надяват със засяване на пролетните култури и предстоящите прегледи на пчелните семейства  да се повиши интересът на младите земеделци в Добруджа към тази подмярка.  20 кандидати са подали проектни предложения до този момент.
 
 
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Прогноза за времето в понеделник
Прогноза за времето в понеделник
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич



Яндекс.Метрика