Начало >Добруджа >Регионални

Община Каварна успешно реализира партньорски проект за патронажна грижа за възрастни хора

18.11.2020 г. 13:44:23 ч.
/
Община Каварна успешно реализира партньорски  проект за патронажна грижа за възрастни хора
Община Каварна в партньорство с общините Балчик и Шабла успешно реализира дейностите по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в общините Балчик, Каварна, Шабла“ – компонент 2 по ОП РЧР 2014 – 2020 финансирана по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Общият бюджет е 287 428, 64 лв.
 За реализиране на проектните дейности, като потребители на мобилни интегрирани здравно-социални услуги е заложено да бъдат обхванати 40 лица, от следните целеви групи:
- Лица с увреждания ;
- Възрастни хора над 65 г., с ограничения или в невъзможност за самообслужване.   
 Проектът е насочен към подобряване на качеството на живот и възможностите за социално включване на хората с увреждания и възрастните хора, чрез осигуряване на мрежа от услуги в домашна среда и изграждане на подходящ (материален и кадрови) капацитет за предоставянето им.
Заради отдалечеността на населените места, включени в проекта, бе предвидено закупуване на нов автомобил, с който ще се постигне принципа на мобилност на услугата по отношение предоставянето на здравни услуги, психологическа подкрепа и консултиране, както и мониторинг на дейността. Автомобилът е наличен и е на стойност 18 868 лв., закупен със средства по проекта. Той ще остане като придобит актив за общината и ще бъде използван след приключване на дейностите по проекта.
От 13 януари 2020 г. стартира предоставянето на мобилни интегрирани здравно – социални услуги. До настоящия момент в проектните дейности са обхванати 50 лица, от гр. Каварна и селата Българево, Хаджи Димитър, Селце и Септемврийци намиращи се на територията на Община Каварна. Обхванатите лица получават безплатно здравни и/или социални услуги до 2 часа на ден, предоставяни от 7 лица назначени на длъжност „Домашен санитар “, 1 лице на длъжност „Медицинска специалист“ и 1 лице Психолог. Интегрираните здравно-социални услуги се предоставят по график, съгласно индивидуалните оценки от здравните и/или социалните потребности на потребителя и Методиката за предоставяне на патронажна грижа по домовете за възрастни хора и хора с увреждания, разработена по Компонент 1 на процедурата и одобрена от Министъра на здравеопазването.
Чрез изпълнение на дейностите по проекта  се подкрепят мерките по време на въведеното извънредно положение и съпътстващия го наложителен период на социална изолация на територията на цялата страна, чрез осигуряване на мрежа от услуги в домашна среда с цел ограничаване контактите между хората, като бъдат подкрепени лицата, които са застрашени в най-голяма степен от COVID-19. В условията на пандемията ползвателите на интегрираните социални услуги получиха подкрепа и чрез Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане“. В проведената кампанията от 08 януари до 28 февруари се раздадоха по 25 кг. индивидуални пакети с хранителни продукти на всеки един ползвател на услугите по проекта с цел бъдат подпомогнати.
Източник:Община Каварна

Коментирайте
Подобни новини
7 оркестъра се надсвирват в Генерал Тошево днес
7 оркестъра се надсвирват в Генерал Тошево днес
С два концерта Каварна чества своя празник днес
С два концерта Каварна чества своя празник днес
Празнува град Тервел
Празнува град Тервел
Три села без вода поради авария на сондажен кладенец „Полк. Иваново“
Три села без вода поради авария на сондажен кладенец „Полк. Иваново“



Яндекс.Метрика