Начало >Добруджа >Общество

Общината ще съди Областна управа за пропуснати ползи в размер на близо милион (ВИДЕО)

18.03.2019 г. 11:06:21 ч.
/
Общината ще съди Областна управа за пропуснати ползи в размер на близо милион (ВИДЕО)
Колите в Добрич през тази година ще се облагат с минималната по закон ставка, след като наредбата за местните данъци и такси бе върната от областния управител и до решението на съда тя не е действаща. Ако делото бъде спечелено от общината, тя ще заведе от своя страна второ – за пропуснати ползи.
„Събирането на местните данъци и такси започна преди 10 дни. Според юристите, ние нямаме възможността и правото след евентуално спечелване на делото, да променяме през годината размера на данък МПС. Затова ще си търсим правата от областния управител по съдебен път. Държавата ще трябва да ни възстанови пропуснатите ползи в размер на 920 000 лева“, обясни кметът Йордан Йорданов. Той отбеляза, че наредбата е върната, заради определения, които не важат като изискване за Добрич. По идентичен начин – без оценка на въздействието, са приети бюджетите и в другите големи общини на България – София, Пловдив, Варна, Бургас. Там местните областни управители не са върнали наредбите, добави кметът Йордан Йорданов.
„Не бих желал да си мисля, че това е политическо поведение в година на избори, защото по този начин се ощетяват хората. Въпреки всичко ние сме оптимисти, че отново ще се справим с бюджета и това няма да рефлектира на поетите ангажименти за годината, включително ремонтите на детски градини, които заложихме в началото на 2019-та и вече са в процес на реализация“, коментира още по темата Йордан Йорданов.
На днешната кметска оперативка той съобщи още, че до 3 месеца ще бъде цялостно преасфалтирана ул. „Димитър Ковачев“ – в частта от бул. „Добруджа“ до ул. „Христо Ботев“. Изпълнителят изчаква да се довърши допълнително трасе по водния цикъл – от ул. „Орфей“ до бул. „Добруджа“. По проекта за воден цикъл също ще има улици за цялостно преасфалтиране, като „Агликина поляна“, „Хан Аспарух“ и др.
Един от ангажиментите на кметския екип от началото на мандата – проектът за видеонаблюдение, бе забавен заради разходите по различни глоби. От края на миналата година обаче започна реализирането му, съвместно с „Добруджа кабел“. Поставени са 25 нови камери с висока резолюция на различни точки в града, предвидени в проекта за видеонаблюдение. За тази услуга общината заплаща единствено наем на „Добруджа кабел“, съобщи кметът Йордан Йорданов. Достъп до камерите имат местната дирекция на МВР и дежурният в общината. До края на годината ще бъдат поставени още между 15 и 20.

Репортаж на Димитър Узунов и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Времето на 19 май
Времето на 19 май



Яндекс.Метрика