Начало >Добруджа >Общество

Общински съвет-Добрич прие Наредбата, с която се въвежда новия начин за изчисление на данък МПС

20.12.2019 г. 10:57:44 ч.
/
Общински съвет-Добрич прие Наредбата, с която се въвежда новия начин за изчисление на данък МПС
След близо едночасови дебати, Общинският съвет прие изменение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на Община град Добрич, касаещи данъка върху моторните превозни средства. Докладната бе предложена за гласуване във връзка със измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане и Закона за местните данъци и такси, с което се въвежда нов начин за изчисление на данъка за леки и товарни автомобили с технически допустима максимална маса не повече от 3.5 тона.  
Наредбата беше гласувана през януари, но върната от областния управител с мотива, че липсва оценка на въздействие на документа.
Дебатите в зала днес бяха основно върху това има ли завишени показатели от предишната докладна и тази.
Зорница Михайлова от МК ГЕРБ (СДС) заяви, че предложените ставки на данъците в Наредбата, реално ще има увеличение на данъците.  По думите й това е видно от посочените очаквани приходи, които са с близо 400 хиляди повече от средствата, събрани от данъка през 2018 г.
Михайлова попита по какъв начин е постигнат балансът между фискалните интереси на Общината и възможностите на данъкоплатците.
Кметът Йордан Йорданов припомни, че Наредбата е била върната от областния управител заради липсата на оценка на въздействие, а не заради размерите на данъците в нея. Той отбеляза, че в случая се касае за актуализиране на наредбата, но със самите промени в закона има леко завишение. 
Кметът не прие мотивите на съветниците от МК ГЕРБ (СДС), като припомни, че преди 10 месеца докладната е била същата и тогава са я приели без никакви забележи.
Зорница Михайлова опонира, че има разлика в докладната с тази от януари, като посочи, че в категорията за най-мощните автомобили – над 245 киловата, ставката тогава е била по-ниска, отколкото в сегашния вариант на докладната. Тогава е била 2,10 лв. на киловат, сега се предлага 2,80 лв. 
Колегата й Иво Пенчев направи предложение за корекция при ставката за автомобилите с мощност на двигателя над 55 киловата до 74 , от 0,76 лв., колкото е предложено в докладната, да стане 0,60 лв. и за тези над 74 до 110 киловата, да стане 1,30 лв., вместо предложените  1,54 лв. При гласуването те не получиха подкрепа. 
Представител на Отдел „Местни данъци и такси” обясни, че предложените ставки в данъка са  по-ниски от осреднения размер.
След множество коментари, Кметът Йорданов потвърди, че единствената корекция  в посочените ставки е за автомобилите над 245 киловата, като от 2,10, се предлага да е 2,80 лв. за киловат, като уточни, че става въпрос за най-мощните автомобили, които са й най-големите замърсители и в града са само 100 такива коли. Преди самото гласуване, вносителят на докладната – кметът Йорданов се съгласи ставката за автомобилите над 245 киловата, да остане 2,10 лв. за киловат, каквото е било записано в предишната докладна през януари.
При гласуването, измененията в Наредбата бяха приети с подкрепата на 23-ма съветници, а  12 се въздържаха.

Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за 13 май - понеделник
Прогноза за 13 май - понеделник
Вестник "ГЛАС":Всичко за изборите на 9 юни
Вестник "ГЛАС":Всичко за изборите на 9 юни
Томина неделя е
Томина неделя е
Бюлетин за планови прекъсвания на територията на област Добрич
Бюлетин за планови прекъсвания на територията на област Добрич



Яндекс.Метрика