Начало >Добруджа >Общество

Общинският съвет на Добрич гласува закриването на ОУ „Никола Вапцаров“ и разкриване на филиал на Бургаския университет

30.04.2024 г. 12:15:09 ч.
/
Общинският съвет на Добрич гласува закриването на ОУ „Никола Вапцаров“ и разкриване на филиал на Бургаския университет
С 21 гласа „за“, 6 „против“ и 8 „въздържали се“ Общинският съвет на Добрич даде съгласие за закриването на Основно училище „Никола Вапцаров“ в Добрич. 5 от общо 7 паралелки в училището са маломерни, сочат данните в докладната. 

В училището се обучават 95 ученика, като през последните 5 учебни години броят на учениците в ОУ „Н. Й. Вапцаров“ намалява с 33,57%, а за последните 10 години – с 52,97%. Едновременно с това броят на паралелките с по - малък брой ученици от минималния норматив се увеличава, за да се стигне в началото на календарната година до 1 паралелка във 2-и клас с 8 ученика, 3 от които са заявили желание за напускане, 1 паралелка в 3-и клас с 11 ученици и 1 паралелка в 5-и клас с 10 ученици.

Преди дебатите по докладната в залата бе прочетена декларация от синдикалната организация в училището, която съдържаше две предложения: ОУ „Никола Вапцаров“ да се слее със СУ “Св. Св. Кирил и Методий” или да бъде подписано официално споразумение между Община Добрич и Синдиката на българските учители (СБУ) за уреждане на трудовите взаимоотношения на педагогическия и непедагогическия персонал.

Заместник-кметът Владимир Трендафилов разкри, че вече е започнала работата по изготвянето на споразумението със СБУ и в него ще бъдат ясно записани ангажиментите на общината.

„Не сме взели решението от вчера за днес, демографският проблем е от години. Свикано бе извънредно заседание на ПК „Наука и образование“, проведена бе среща с Регионалното управление на образованието (РУО) и с всички директори на училищата. Усилията трябва да бъдат общи. Не мисля, че само едно училище може да поеме всички 18 души, които в момента работят в училище "Вапцаров“, подчерта Трендафилов.

Той прочете част становище на Обществения съвет към СУ "Св. Св. Кирил и Методий", в което родителите изразяват категорично несъгласие за сливането на двете училища. "Със своята над 150-годишна история, нашето училище има собствен облик и път на развитие, коренно различаващо се от останалите училища в града, заради което сме го предпочели за нашите деца. Опасяваме се, че сливането на двете училища може да доведе до проблеми в образователно-възпитателния процес на децата ни", посочват членовете на Обществения съвет.

Отношение по казуса взе и председателят на ПК „Наука и образование“ Камелия Койчева, която изрази своята, а и на членовете на комисията, подкрепа за докладната. От шестима присъствали на извънредното заседание - четирима са гласували "за", а двама са се въздържали.
„Убедена съм, че нито един общински съветник, нито един наш съгражданин не би взел с лека ръка подобно решение. Напротив, считам, че сме достатъчно отговорни хора, за да вземем това важно решение и да носим тази отговорност на плещите си. Първият въпрос, който бе поставен и на извънредното заседание на комисията, бе дали ще се осигурят работни места за преподавателите и служителите в училището. И г-н Трендафилов, в пълна подкрепа и разбиране, пое ангажимента това да се случи“, посочи Камелия Койчева.

Тя коментира и предложението за сливане на двете училища. „Защо е необходимо е да внасяме тревога и напрежение в два педагогически колектива? И да пренасяме тази тревога и сред родителската общност на което и да е училище?“.   

Още в следващата докладна съветниците единодушно одобриха разкриването на филиал на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, за обучение по специалност „Медицинска сестра“.

Закриването на ОУ „Никола Вапцаров“ няма връзка с разкриването на филиала, уточни заместник-кметът Владимир Трендафилов. Тепърва предстоят срещи с ръководството на университета, което все още не е запознато със състоянието на сградата и базата на ОУ „Никола Вапцаров“.
Приемът на първите студенти ще бъде през септември 2025 година, обяви Трендафилов.
 

Коментирайте
Подобни новини
ИЗБОРИ 2024: "Има такъв народ" с цел да върнат здравия разум в следващия парламент
ИЗБОРИ 2024: "Има такъв народ" с цел да върнат здравия разум в следващия парламент
Кремена Митева: Филмът „Другите Дора Габе” популяризира и нашата музейна дейност
Кремена Митева: Филмът „Другите Дора Габе” популяризира и нашата музейна дейност
Завърши пълната рехабилитация на общинския път Пленимир – Петлешково
Завърши пълната рехабилитация на общинския път Пленимир – Петлешково
Силен старт на 33-тия Европейски младежки поп-рок конкурс „Сарандев“ (ВИДЕО)
Силен старт на 33-тия Европейски младежки поп-рок конкурс „Сарандев“ (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика