Начало >Добруджа >Общество

Общинският съвет одобри предложението община Добрич да поиска старата жп гара

30.10.2018 г. 15:03:35 ч.
/
Общинският съвет одобри предложението община Добрич да поиска старата жп гара
С пълно единодушие Общински съвет Добрич подкрепи предложението на групата общински съветници от ГЕРБ старата жп гара да бъде прехвърлена от Държавата на Общината, за да могат да се предприемат ефективни действия по нейното възстановяване и опазване.
Докладната бе представена от Зорница Михайлова, която уточни, че след отговор от страна на областния управител, текстът се допълва с това, че сградата ще се използва за Културно-исторически център, а по предложение на общинската администрация, се уточнява, че след прехвърлянето сградата, тя да бъде вписана като публична общинска собственост.
Именно около думата "публична" бяха дебатите в зала. Кметът заяви, че настоява да бъде записана думата „публична”, защото обикновено в решенията на Министерски съвет, не се упоменава като каква общинска собственост да бъдат предоставяни от държавата имоти.
Общинският съветник Младен Матеев определи докладната като много стойностна и посочи, че приема внесеното предложение от кмета като обидно. Законът достатъчно добре казва как ще бъде регистриран имотът. В Общинския съвет има 41 съветници с достатъчно голяма експертиза и достатъчно голям житейски и административен опит, за да си позволявате да казвате, че по този начин ще пазите имотите. Всеки един разумен човек не би си позволил да злоупотреби с нещо толкова ценно. В същото време е морален акт това да не е едно опасно място, заяви Матеев.
Кметът отговори, че никъде в закона не е записано, че имотът се прехвърля в публична общинска собственост. Не сме поискали тази сграда досега защото нямаме достатъчно средства, които да инвестираме в нея, заяви Йорданов, като направи уточнението, че са поискали текстът да се допълни с „публична”, но вносителите не са длъжни да се съобразят с това.
При дебатите съветникът от ГЕРБ Иван Иванов заяви, че е по-добре имотът да бъде прехвърлен като частна общинска собственост, защото по този начин ще се гарантира по-добро стопанисване. Колегата му Зорница Михайлова обаче опонира, че това ще бъде в нарушение на Закона.
Арх. Емилия Добрева заяви своята подкрепа за докладната, като подчерта, че сградата е емблематична и паметник на архитектурата и приветства стремежа към нейното опазване.
Михаел Игнатов също заяви, че ще подкрепи докладната, като изрази надежда тя да не е предизборен ход на колегите му от ГЕРБ.
В крайна сметка при гласуването, всички 35 съветници в залата, подкрепиха докладната.
Предстои чрез Областния управител да се внесе искане от общинската администрация до Министъра на регионалното развитие и благоустройство за внасяне на предложение в Министерски съвет за безвъзмездно прехвърляне в собственост сградата на Община Добрич.
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето на 5 май
Прогноза за времето на 5 май
Днес се раздават хранителните пакети от кампанията „Споделен хляб“ за Великден
Днес се раздават хранителните пакети от кампанията „Споделен хляб“ за Великден
Град Ген. Тошево и 5 села в областта са без вода
Град Ген. Тошево и 5 села в областта са без вода
Александър Александров отправя поздрав за предстоящия празник с танца "Гергьовден в Добруджа"
Александър Александров отправя поздрав за предстоящия празник с танца "Гергьовден в Добруджа"



Яндекс.Метрика