ООН критикува Великобритания и Германия, че отстъпват от климатичната сделка в Париж

23.07.2016 г. 09:44:48 ч.
/
ООН критикува Великобритания и Германия, че отстъпват от климатичната сделка в Париж
ООН критикува Великобритания и Германия, че отстъпват от климатичната сделка в Париж. Специалният пратеник на ООН за климата Бан Ки Мун заяви, цитиран от британския вестник "Гардиън", че Великобритания и Германия, че отстъпват от духа на климатичната сделка в Париж като финансират производството на изкопаеми горива чрез субсидии.

Мери Робинсън, бивш президент на Ирландия и специален пратеник на ООНпо климатичните промени и Ел Ниньо,че трябва да се изкаже публично след като Германия обеща компенсация за въглищните индустрия, а Великобритания осигури данъчни облекчения за нефт и газ.

Правителствата, участвали в конференцията в Париж миналата година, се договориха не само за постепенно премахване на изкопаеми горива в дългосрочен план, но и занасочване на финансовите потоци в съответствие с намаляването на емисиите парникови газове.

"Британското правителство въведе нови данъчни облекчения за нефт и газ през 2015 г., които ще струват на данъкоплатците милиарди на Обединеното кралство между 2015 и 2020 г. В същото време намали помощта за възобновяемите енергийни източници и за енергийна ефективност. Това е жалко и не е в духа на договорките вПариж", коментира Робинсън пред британския вестник "Гардиън". По думите й Великобритания досега беше истински лидер в политиките свързани с климатичните промени. "Надяваме се Великобритания да стане отново истински лидер. Но това не е така в момента."

Критиката идва в момент, когато правителството на Тереза Мей е подложено на атаки в страната и чужбина зарадизакриването на департамента по енергетиката иклиматичните промени. Висши фигури като ръководителят на ООН за промените в климата призова Великобритания да не изоставя своите ангажименти в политиките по климата с напускането на страната от ЕС. "Да не забравяме, че Brexit не беше свързано с промените в климата", казва КристианаФигерас.

Според Робинсън коментира, че докато Германия в миналото прави някои положителни стъпки, като подпомагане на развиващите се страни за климатичните промени, изпраща смесени послания.

"Германия заявява, че е на път да сложи край на субсидиите за въгледобивната промишленост до 2018 г., но също такагерманското правителство въвежда нови механизми заплащане на енергийните компании за да осигурят постоянна доставка на електроенергия, дори ако те са замърсяващи, например дизелово гориво и въглища ," обяснява Робинсън ипризова Германия да направи реален ангажимент да сеосвободи от въглищата.

Критиката й обаче далеч не се ограничава само до двете страни. "Искаме всички страни да спрат със субсидиите заизкопаеми горива." 
Снимка:www.dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Богослужения за Второ Възкресение
Богослужения за Второ Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
121 години от смъртта на Гоце Делчев
121 години от смъртта на Гоце Делчев
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"



Яндекс.Метрика