Начало >Добруджа >Общество

От 5 до 8% поскъпна хлябът в областта, заради завишени цени на консумативите

24.01.2020 г. 10:54:40 ч.
/
  От 5 до 8% поскъпна хлябът в областта, заради завишени цени на консумативите
От 5 до 8 % е поскъпването на хляба в областта, заяви за медийна група „Добруджа“ Тошко Няголов – председател на браншовата организация на хлебопроизводителите и сладкарите – Добрич. 3-4 са фирмите в Добричко, които произвеждат хляб. „Не говорим за сериозен скок в цената, още повече че не всички колеги са въвели новите цени. Всеки прави собствена себестойност на продукта, калкулация на материалите, които влага. Различно е снабдяването с материалите, които се влагат. Някои зареждат всяка седмица, други все още работят с по-рано купени консумативи, на по-ниски цени. Част от колегите изчакват, за да видят разходите си през този месец“, обясни Няголов.
Според него, има много причини за това поскъпване. Увеличени са стойностите на всички консумативи и суровини, които са основни за хлебопроизводството. По-скъпи от 1 януари са брашното и ел. енергията. „Всички сме наясно, че повече струва дори водата. Увеличен е и разхода за транспорт. Предстои това перо да се оскъпи още, но то и сега се плащат пътни такси, който се отразяват в стойността на хляба и хлебните изделия. Тоест хлебопроизводителите имат всички основания за промяна в цената, заради новите цени на всичко необходимо за производството на насъщния, закуските и т. н.“, коментира Няголов.
Той обясни, че от началото на годината се е вдигнала цената на пшеницата и вече е от порядъка на 350 -360 лв. за тон. Това е ръст с около 40-50 лв. Съответно при брашното –основната суровина за хляба е имало поскъпване още преди Нова година, а от началото на 2020 – а и нов ценови скок с още 5 - 6 на сто. „Все пак всеки мелничен комбинат има различна политика и не навсякъде са въведени новите цени. В Добрич към момента няма действаща мелница. Затова ние зареждаме от мелници във вътрешността на страната, където вече брашното е по-скъпо. По-сериозен е ръстът при по-специалните брашна, с около 10%“,  поясни председателят на браншовата организация на хлебопроизводителите и сладкарите
Той е на мнение, че след това първоначално поскъпване през месец януари, цената на хляба няма да продължи да расте. По-скоро през февруари и март някои от производителите, които засега се въздържат от увеличението ще актуализират цените и ще ги приравнят към тези на колегите си.

Коментирайте
Подобни новини
Орлето Илия от с. Александрия се завърна на родна земя
Орлето Илия от с. Александрия се завърна на родна земя
ЦИК изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетините за вота 2 в 1
ЦИК изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетините за вота 2 в 1
 Мая Димитрова: Промяна в България може да настъпи само при висока избирателна активност  (ВИДЕО)
Мая Димитрова: Промяна в България може да настъпи само при висока избирателна активност (ВИДЕО)
Времето на 9 май
Времето на 9 май



Яндекс.Метрика