От днес човечеството живее на екологичен кредит

02.08.2017 г. 12:31:07 ч.
/ ИА Добруджа
От днес човечеството живее на екологичен кредит
За първите седем месеца от годината човечеството е изразходвало естествените ресурси, които планетата е способна да възобнови и предостави за 12 месеца. Това обяви международната природозащитна организация WWF, като посочва, че от днес населението на Земята живее на т.нар. екологичен кредит.
Анализът на WWF се прави ежегодно от организацията "Фуутпринт нетуърк", която мериотпечатъка на човечеството върху планетата. Тя е изчислила, че известният още като Деня на надхвърлянето настъпва все по-рано, което пък означава, че хората използват все повече екологични ресурси и услуги. В тази графа попадат гори, вода и рибни запаси, които природата успява да възстанови само частично.
"Със сегашните темпове на потребление се нуждаем от 1.7 планети на година, за да задоволим консумацията си", пише в анализа на WWF.
От българската секция на природозащитната организация препоръчват да се спре процесът на "безогледно унищожаване на рибните ресурси на планетата". Обръща се внимание на есетрите, познати още като "Динозаврите на Дунав". Това са най-големите сладководни риби, които са оцелели 200 милиона години. Днес те били на изчезване заради унищожаване на местообитанията им и незаконен риболов.
Гората пък осигурявала чист въздух и вода, като е и дом на редица застрашени видове, и заради това хората трябвало да сигнализират за всяка незаконна сеч.
WWF твърди, че в България вече няма естествени реки, които да са без прегради и без бетонни корита. От организацията подчертават, че защитените територии в страната са едва 4% от цялата територия.
"Тези красиви чисти места със съхранена дива природа са под заплаха от застрояване и унищожване. Не прави изключение и Национален парк "Пирин", обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО, убежище на множество застрашени и ендемични видове", пише още в анализа.
Снимка:www.dnevnik.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Хусите свалиха американски боен дрон над Йемен
Хусите свалиха американски боен дрон над Йемен
Белият дом предлага легализиране на марихуаната в САЩ
Белият дом предлага легализиране на марихуаната в САЩ
Гърция непреклонна - няма да пусне Северна Македония в ЕС
Гърция непреклонна - няма да пусне Северна Македония в ЕС
Израел отново удари Баалбек
Израел отново удари Баалбек



Яндекс.Метрика