Начало >Добруджа >Общество

От привилегия, работата в МВР стана унижение, казват протестиращите ( ВИДЕО)

26.07.2017 г. 14:09:00 ч.
/ ИА Добруджа
От привилегия, работата в МВР стана унижение, казват протестиращите ( ВИДЕО)
Ще защитаваме нашите права и претенции за по-добра обезпеченост, по-висок жизнен стандарт на служителите в МВР, заяви пред представители на медиите един от организаторите на протеста в Добрич Иван Георгиев, председател на синдикалната организация на служителите на МВР в област Добрич. Той се обяви също за  подобряване на условията на труд, Според него, окаяно е състоянието на сградата на полицията в нашия град, под всякаква критика е оборудването на автомобилите, които са стари МПС-та, балатумите в кабинетите са окъсани, стените небоядисани, тоалетните мизерни. Сега очакванията на полицаите са свързани с промяна на условията в МВР, подобряване на жизненото равнище на работещите там, като се повишат техните възнаграждения, а исканията са за 15-20 % увеличение и обвързване на заплатата с минималната или средната за страната.
Независимо, че исканията са декларирани преди началото на националните протести, до този момент връзка с ръководството на МВР не е установена и не са водени преговори, призна синдикалистът. Протестиращите са изпратили и нотариална покана за среща с министъра на вътрешните работи. Докато не бъдем чути и не бъдат асимилирани нашите искания, и не бъдат удовлетворени, ние ще ги казваме всеки път, когато е нужно, на всеки национален празник, и на други празници, а след 5 януари има насрочени национални протести, на които добричките полицаи ще се включат активно, както досега, заяви Иван Георгиев.
При нас заплащането е още по-несправедливо, продължи Маргарита Трифонова,  представител на Националния синдикат на гражданската организация в МВР. Тя допълни, че се създава умишлено разделение на третата категория труд, като за бившите войнизирани са се запазили заплатите и въпреки че се полага еднакъв труд, получаваните заплати са  различни, драстично различни при това. От привилегия, работата в МВР стана унижение. Много от колегите имат готови заявления за напускане, мнозина напуснаха заради неудобните условия за труд. Мнозина бяха съкратени, което създаде допълнително напрежение. Налага се да оставаме след работно време, за да си изпълним задачите, които не са свързани в прякото обслужване на гражданите. Настояваме да не се дестабилизира системата на МВР, затова нашите управляващи трябва да ни чуят и да вземат решения, каза Маргарита Трифонова.
Никой не може да ни обясни как така, когато бяхме 65 000 души и имахме бюджет 1 милиард, а сега сме 46 000 служители с бюджет 1 млрд. и 100 000 – няма пари за заплати, допълни Васил Василев, представител на Алианс „Сигурност” и попита – Къде отива разликата от тези 19 000 заплати? Затова протестиращите искат изменение на сега действащия закон и приемане на нов Закон за Министерството на вътрешните работи, заяви  Василев. За него модерно МВР и обезпеченост на всички служители са основните искания на полицаите.
Абсолютно всички служители в областна дирекция на МВР са съгласни с протеста и с издигнатите искания, заявиха организаторите. Около стотина души се бяха събрали снощи пред сградата на полицията, сред тях и представители от региона.
Осем години бяхме толерантни и ни бе обяснявано как не сме приоритет заради изплащане на дългове. Но за 8 години постигнахме това, че правителството си призна, че служителите на МВР са спонсорирали системата с 30 милиона лв. с които сме си купували дрехи и които ще ни бъдат върнати. Затова искането за увеличение на нашите заплати не е нагло, а изстрадано, заяви Красимир Костов е регионален синдикален представител от Варна.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Павлина Живкова  
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Времето на 19 май
Времето на 19 май



Яндекс.Метрика