Начало >Добруджа >Общество

От „Русгеоком БГ”: Няма заплаха за природата. В Добруджа има 2000 сондажа (ВИДЕО)

27.10.2017 г. 17:02:11 ч.
/
 От „Русгеоком БГ”: Няма заплаха за природата. В Добруджа има 2000 сондажа (ВИДЕО)
На много места в света се добива природен газ и се развива земеделие, и никъде няма установено замърсяване на почвите в близост до находище. Това заяви в студиото на МГ „Добруджа” инж. Димитър Мерачев –  главен геолог на „Русгеоком БГ” по повод инвестиционното намерение за добив на газ в региона. До момента в района на Добруджа има прокарани близо 2000 сондажа, като повечето от тях са дълбоки. Те са прокарани от 60-те до 80-те години на миналия век от държавно предприятие. Пример за това е нефтеното находище край Тюленово. Мерачев припомни, че северно от Каварна се намира Добруджанското въглищно находище. По думите му Благодарение на това находище , направено по социалистическо време, Добруджа се водоснабдяване. Тези сондажи са циментирани и са трансформирани в хидрогеоложки сондажи за водоснабдяване. Всеки един сондаж в региона за добив на газ или нефт, когато не открие нещо, се трансформира за такъв за водоснабдяване. Такъв има направен и от нас в района на Гурково, каза още Мерачев. Той определи като спекулация твърденията, че ще добиват газ от въглищните пластове. Дебелината на откритите такива е много малка и не представлява интерес за добив. 
Представителят на фирмата-инвеститор подчерта, че настоящите обществени обсъждания са последната фаза на действията. Затова според него, ако се стигне до референдум, който каже „Не” на концесията, при такава ситуация, инвеститорът би следвало да предяви иск срещу държавата за пропуснати ползи и за направените до момента инвестиции, които са над 50 млн. лева, защото още преди няколко години му е дадена възможност да инвестира в търсене и  проучване, в това число и сондажни дейности. Вложени много средства. Само в Рогозина сондажът струва над 25 млн. лева, каза Мерачев. Ако инвеститорът намери нещо, той има законовото право да предяви първи иск за получаване на концесия за добив на конкретното природно богатство, за което той е получил разрешение. Получава се ситуация в която инвеститорът е инвестирал, успял е да открие това което е търсил, но сега не може да го вземе. каза Мерачев. На обществените обсъждания се рецитираха  фирми като „Шеврон”. Тези фирми, за които те говорят не са изхарчили нито един лев на терен. Техните проучвания са били прекратени още в начална фаза, подчерта Мерачев.
По думите му съществува вариант компанията откривател на залежа да се откаже от добив, като даде за пример „Тексако”, които са откривател на находище „Галата”, но за тях 2 млрд не са представлявали икономически интерес и го връщат на държавата. Така че може да се стигне до там друга фирма да дойде и да се възползва от открития залеж, смята геологът.
Този добив е за конвенционален газ и такива страхове не би трябвало да има. Рисковете тук не са по-големи отколкото при добив на конвенционален  газ някъде другаде, заяви доц. Ангелов. Според него мнението на специалистите не е било чуто по време на обсъжданията. Акцентът бе на друго място, а не върху същността .Хората не са запознати със същността на проблема и без аргументи се представят различни бедствени ситуации, смята доц. Ангелов.
Инвестиционното намерени на „Русгеоком БГ” предвижда 8 сондажа, като всяка една площадка е от около 10 дка. Земите за тях ще се вземат под наем, като след приключване на дейностите ще се рекултивират. Ежегодно собственикът на терена ще бъде обезщетяван на база на пропуснати ползи за ренти или субсидии от държавата, обясни още представителят на фирмата. 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Кампанията „Споделен хляб“ зарадва с хранителни пакети над 100 нуждаещи се в Добрич
Кампанията „Споделен хляб“ зарадва с хранителни пакети над 100 нуждаещи се в Добрич
Прогноза за времето на 5 май
Прогноза за времето на 5 май
Днес се раздават хранителните пакети от кампанията „Споделен хляб“ за Великден
Днес се раздават хранителните пакети от кампанията „Споделен хляб“ за Великден
Град Ген. Тошево и 5 села в областта са без вода
Град Ген. Тошево и 5 села в областта са без вода



Яндекс.Метрика