Начало >Добруджа >Общество

Отец Велико от храм "Света Троица": Всеки да постъпи по своята съвест (ВИДЕО)

13.04.2020 г. 14:37:17 ч.
/
Отец Велико от храм "Света Троица": Всеки да постъпи по своята съвест (ВИДЕО)
Започна седмицата на страданията или Страстната седмица, което е повод да се срещнем с отец Велико от храм "Света Троица".
Това е седмицата, в която Христос подготвя своите ученици за това, което го очаква. Защото виждаме как на Вход Господен в Йерусалим, както наричаме Цветница, тълпата посреща Христос с думите "Осанна", а на Разпети петък го изпраща с "Разпни го". В тази седмица Христос завършва своята земна мисия със страданията, за да ни изкупи от вечната смърт, от първородния грях, за да ни отворят отново портите на рая. Това е седмицата, в която ние трябва да се смирим и най-вече да осъзнаем своята немощност и да търсим Бога, но да го търсим така, че той да остане завинаги в сърцето ни, да не остане вярата ни с едно идване и запалване на свещ в храма или с взимане на благодатния огън, а да приемем Христос като наш спасител в сърцата ни и да се стремим да живеем по евангелските заповеди.
Всеки ден от седмицата е обозначен като Велик. В понеделник, вторник и сряда са дните, в които Христос подготвя своите ученици след входа Господен в Йерусалим. На Велики четвъртък учредява тайнството Литургия, претворявайки хляба и виното в тялото и кръвта Христова. Сутринта се отслужва света литургия, после маслосвет за здраве, вечерта се чете последованието на 12-те евангелия за страданията Христови.  Разпети петък е единственият ден в годината, в който не се служи литургия. Сутринта е изнасянето на плащеницата, популярното сред народа минаване под масата. Ние  всъщност минаваме под плащеницата, символизираща Христовия гроб. Заради ограниченията тази година това минаване ще бъде заменено с покланяне, обяснява свещеникът. Най-важното е да осъзнаем подвига на Христос и неговата спасителна мисия, а ние самите да се осъзнаем като християни. Освен това да осъзнаем, че християнството е начин на живот, а не сбор от битовизми. Вечерта на Разпети петък е последованието на опело Христово. На Велика събота Христос е пребивавал в гроба, спуска се в ада, разбива портите адови и се възкресява. Тогава се отслужва Света литургия сутринта, а вечерта от 23.30 ч. започва Полунощницата, точно в 0 ч се поздравяваме с Христос Воскресе, започва Утренята, която трае около час и после започва Светата литургия, която е най-важната и най-тържествената литургия в целия годишен богослужебен кръг. Това е празникът на празниците за православните християни.
Дали човек да отиде на църква по време на  тези Великденски празници нека да реши сам, смята духовникът. На Цветница и на Великден ходят еднакъв брой хора на църква, показва опитът през годините. Вчера в храм "Св.Троица" е имало по-малко хора отколкото в една редовна неделя. На най-тържествената литургия остават много малко хора, продължава отецът, заявявайки, че няма притеснения. Той е на мнение, че консенсусът, постигнат между държава и църква е много разумен.  Съвестта е божият глас в човека, завършва той и гарантира, че са дезинфектирали, премахнали са постелките, влиза се през един вход, а се излиза през друг.

Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Малчуганите от ДГ „Първи юни” в Добрич подредиха библиотека под дърветата в ЦЗПЖ
Малчуганите от ДГ „Първи юни” в Добрич подредиха библиотека под дърветата в ЦЗПЖ
Прогноза за времето в петък
Прогноза за времето в петък
Павел Павлов: Един от проблемите на общините в област Добрич е липсата на транспортна свързаност
Павел Павлов: Един от проблемите на общините в област Добрич е липсата на транспортна свързаност
Европа директно - Добрич представи кампанията „Използвай гласа си, или друг ще реши вместо теб” (ВИДЕО)
Европа директно - Добрич представи кампанията „Използвай гласа си, или друг ще реши вместо теб” (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика