Начало >Добруджа >Регионални

Откриват паметника на Васил Левски в Тервел

18.07.2021 г. 09:09:43 ч.
/
Откриват паметника на Васил Левски в Тервел
Паметникът на Васил Левски в гр. Тервел ще бъде открит с тържествена церемония на днес, от 20:00 часа, съобщават от Община Тервел.
В церемонията ще участват Представителен духов оркестър Български Военноморски Сили, военнослужещи от Канцеларията на командира на ВМС и от военен флот; почетен караул от военен флот с командир на взвод, знаменосец, двама асистенти, бойно знаме, взвод от матроси, часови на паметника и венценосци. В минутите до началото на церемонията ще стане построяването на участниците, съпроводено с изпълнения на Представителния духов оркестър и посрещане на официалните лица. Ритуалът за откриването ще започне с посрещане на старшия морски началник, след което официалните лица ще прережат лентата на покривалото на паметника. Програма включва и църковен ритуал за освещаване на паметника. Тържествени слова ще произнесат областният управител на Добрич и кметът на Община Тервел. Ритуалът ще продължи с кратка програма, подготвена от участници от гр. Тервел, отдаване на почит пред Апостола на свободата и загиналите за нея, поднасяне на венци. Почетният караул ще премине в тържествен марш, който ще бъде приет от Старшия морски началник и официалните лица, ще звучат изпълнения на Представителния духов оркестър. Ритуалът ще завърши с илюминации и изпълнение на маршова музика.

Автор на паметника е скулпторът Борис Борисов - творец с множество артистични проекти, автор на паметниците на Алеко Константинов в гр. София, на Васил Левски в гр. Сандански, Ген. Владимир Вазов в гр. София, на Девета Плевенска дивизия в гр. Плевен, монументът на Цар Калоян във Варна, на братята Евлоги и Христо Георгиеви в гр. Карлово, на Иван Хаджийски в гр. Троян и още много други монументални творби. Дело на Борис Борисов и екипа му са над 60 восъчни фигури за ретро музей Варна, 28 восъчни творби, изобразяващи владетели на България, войни, занаятчии и др. фигури за мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“ в гр. Велико Търново, на владетелите в двора на кирилицата в гр. Плиска. Борис Борисов изработи за музея в град Тервел фигурата на Кан Тервел, възседнал победоносно коня си, при обновяването на музейната експозиция по случай 1 300 години от победата на Кан Тервел над арабите при стените на Константинопол.

Постаментът на паметника е изграден със средства от общинския бюджет. Проектът за изграждането му е дарение от арх. Емилия Добрева, арх. Светлина Кастелова и инж. Пенко Русев от гр. Добрич. За металните пластики на паметника - дело на скулптора, облицовката с гранит на постамента и входа към него, както и за оформлението с цветя и зеленина са ползвани събраните от дарения средства.

Коментирайте
Подобни новини
Нови домови табели за жителите на град Балчик и вилната зона
Нови домови табели за жителите на град Балчик и вилната зона
140-годишнината на читалището в Карапелит бе отбелязана с празничен концерт
140-годишнината на читалището в Карапелит бе отбелязана с празничен концерт
С концерт отбелязват 130 години от основаването на НЧ "Йордан Драгнев - 1894" в Крушари
С концерт отбелязват 130 години от основаването на НЧ "Йордан Драгнев - 1894" в Крушари
Фолклорен празник „Песни и хора край жаравата“ ще се проведе днес в Шабла
Фолклорен празник „Песни и хора край жаравата“ ще се проведе днес в Шабла



Яндекс.Метрика