Начало >Добруджа >Общество

Отлагат за догодина гласувани промени в транспортната схема на Добрич

„Градски транспорт – Добрич“ трупа задължения, заяви Катя Петкова
23.04.2024 г. 11:37:59 ч.
/
Отлагат за догодина гласувани промени в транспортната схема на Добрич
Общинският съвет ще гласува промените в общинската транспортна схема, които трябваше да влязат в сила от 1 май тази година, да бъдат отложени за следващата година. Докладната записка за изменение на решение от 19.09.2023 г., внесена от зам.-кмета Павел Павлов, бе разгледана на днешното заседание на ПК „Транспорт и безопасност на движението“, като след близо час дебати, бе подкрепено предложението промените в схемата да се отложат за 1 май 2025 г, а не както предлагат от администрацията – за 1 януари 2025 г.

В мотивите на докладната се припомня, че заради постъпили множество сигнали от граждани за подобряване на транспортното обслужване, са предприети действия за промени в транспортната схема, като с решение от 19 септември 2023 г. на Общински съвет, са утвърдени промени в нова общинска транспортна схема, като част от тях влязоха в сила веднага, но за други, касаещи бе решено да влязат в сила от 01.05.2024 година.
Катя Петкова – временно изпълняваща длъжността управител на „Градски транспорт Добрич“ е информирала, че влизането в сила на промените в маршрутните разписания от 1 май тази година до края на 2024 г., ще доведе до увеличение на километрите пробег с 598 590 км. Освен това изпълнение на промените ще са необходими общо 46 превозни средства в делнични дни със съответно 92 шофьори, което ще увеличи негативния финансов ефект на дружеството.

На заседанието на комисията днес Петкова бе категорична, че това решение е неизпълнимо в рамките на тази година. Тя призна, че за първи път откакто е начело на дружеството, „Градски транспорт – Добрич“ се намира във финансова криза и се нуждае от дофинансиране. Към момента задълженията на дружеството са 380 хиляди лева и ще продължават да се трупат.
Причината е в намаленото субсидиране от страна на държавата, като Петкова каза, че ситуацията в момента е следствие на лошо планиране. Тя отбеляза, че евентуални промени са свързани и с изграждане на допълнителни спирки, а и към момента на много места те са обозначени само чрез знак, окачен на стълб.
Петкова обърна внимание, че при влизане в сила на промените от 1 май тази година, при запазване на сегашните условия като цени на превоз и заплати на служителите, дружеството ще трябва да извърши непокрити разходи в размер на над 5,5 млн. лева.
Нито един разход не може да бъде оптимизиран, подчерта Катя Петкова. По думите й това, което в момента  дружеството изпълнява е „един базов оптимален вариант, който не бих пипала“. Като положително тя изтъкна, че трайно се увеличава броят на абонаментните карти.

Според председателя на комисията Георги Джендов най-удачното е да бъде отменено решението на Общинския съвет от миналата година, но в крайна сметка на гласуване бе подложено промените в транспортната схема да се отложат за 1 май 2025 г., а не както е в докладната записка - от началото на следващата година. „За“ гласуваха шестима съветници, а един – „въздържал се“. Окончателното решение ще бъде взето на заседанието на Общински съвет на 30 април.

Припомняме, в момента се провежда конкурс за избор на Управител на „Градски транспорт Добрич” ЕООД. Конкурсът е на втори етап - представяне от кандидата на бизнес програма за развитие на търговското дружество.

Коментирайте
Подобни новини
Деница Сачева ще води листата на ГЕРБ-СДС в Добрич
Деница Сачева ще води листата на ГЕРБ-СДС в Добрич
Прогноза за времето на 4 май
Прогноза за времето на 4 май
Патронен празник, награда „Йордан Парушев” и Немкофония предстоят за ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
Патронен празник, награда „Йордан Парушев” и Немкофония предстоят за ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
ВиК авариите в област Добрич на 3 май
ВиК авариите в област Добрич на 3 май



Яндекс.Метрика