Начало >Добруджа >Общество

Отложиха за догодина гласувани промени в транспортната схема на Добрич

Два часа съветниците дебатираха относно финансовото състояние на "Градски транспорт - Добрич"
30.04.2024 г. 17:01:28 ч.
/
Отложиха за догодина гласувани промени в транспортната схема на Добрич
След два часа дебати Общински съвет – Добрич прие промените в общинската транспортна схема, които трябваше да влязат в сила от 1 май тази година, да бъдат отложени за 1 януари 2025  година. Докладната записка бе внесена от зам.-кмета Павел Павлов, като в мотивите й се припомня, че заради постъпили множество сигнали от граждани за подобряване на транспортното обслужване, са предприети действия за промени в транспортната схема, като с решение от 19 септември 2023 г. на Общински съвет, са утвърдени промени в нова общинска транспортна схема, като част от тях влязоха в сила веднага, но за други, касаещи е решено да влязат в сила от 01.05.2024 година.
В доклад на Катя Петкова – временно изпълняваща длъжността управител на „Градски транспорт Добрич“, се посочва, че влизането в сила на промените в маршрутните разписания от 1 май тази година до края на 2024 г., ще доведе до увеличение на километрите пробег с 598 590 км.
Освен това изпълнение на промените ще са необходими общо 46 превозни средства в делнични дни със съответно 92 шофьори, което ще увеличи негативния финансов ефект на дружеството.

Дебатите в зала днес бяха основно във връзка с финансовото състояние на дружеството, като стана ясно, че за първото тримесечие то е на загуба в размер на 861 хиляди лева. За 505 хиляди лева задължения, НАП Добрич е наложила обезпечителни мерки върху два от електробусите.
„Положението не е розово. Това се вижда и от доклада на управителя на дружеството. Приемаме много сериозно тази ситуация и търсим решения за излизане от нея“, заяви заместник-кметът Павел Павлов. Той почерта, че след получаване на субсидиите от държавата за второто тримесечие ситуацията ще изглежда по-различна. Той обърна внимание, че прогнозите се правят на база на реални данни, а сега за първи пъти имаме реални данни, на които да стъпим, каза още заместник-кметът.

Временният управител на дружеството Катя Петкова съобщи, че към момента дружеството разполага с 53 превозни средства и 73-ма шофьори. Част от завишените разходи дружеството от началото на годината, се дължат и на вдигането на минималната работна заплата в страната. Петкова посочи, че от 1 януари заплатите на служителите са коригирани с 19,6%.
 
Председателят на ПК „Транспорт и безопасност на движението“, Георги Джендов направи предложение промените в схемата да се отложат за 1 май 2025 г, но то не получи подкрепа.
След като докладната бе окончателно одобрена с 22 гласа „За“ и 7 „въздържал се“, Джендов отново заяви, че в този си вид решението е неизпълнимо и прогнозира, че в края на годината темата отново ще бъде на дневен ред в общинския съвет и тогава ще трябва да се гласува отмяна на решението.

Коментирайте
Подобни новини
Избори 2024: Ваня Григорова: Приоритети на „Солидарна България” са свързани с ежедневните проблеми на хората (ВИДЕО)
Избори 2024: Ваня Григорова: Приоритети на „Солидарна България” са свързани с ежедневните проблеми на хората (ВИДЕО)
Втора награда за Ванеса Кънчева от студио за певци "Shining voices"
Втора награда за Ванеса Кънчева от студио за певци "Shining voices"
Времето на 21 май
Времето на 21 май
Общински съвет - Добрич ще заседава на 28 май
Общински съвет - Добрич ще заседава на 28 май



Яндекс.Метрика