Начало >Добруджа >Регионални

Парите за чистота и нерегламентираните сметища - тема на дебати в ОбС на община Добричка (ВИДЕО)

29.11.2018 г. 16:17:44 ч.
/
Парите за чистота и нерегламентираните сметища - тема на дебати в ОбС на община Добричка (ВИДЕО)
Изключително сериозен проблем за решаване е чистотата на нашата община. Това заяви кметът на Плачидол Атанас Пенев по време на дебатите за приемането на план сметката за дейност „Чистота”. По думите му проблемът касае всички села. Пенев се оплака, че общинската администрация не се е съобразила с план-сметките, които са предоставили кметовете. За Плачидол били орязани средствата предвидени за дейност „озеленител”. Пенев отново поиска да бъде завишен размерът на таксата битови отпадъци. 95 човека в селото плащат данък по 1.50 лева, а са изключителни замърсители. Има голяма сума несъбрани средства, а няма нито един осъден, посочи Пенев. Според него незаконните сметища в селата могат да се премахнат, ако се увеличи броят на контейнерите или по-често се извозват отпадъците. Кметът на Плачи дол поиска общината да въведе някакъв начин на дотиране при опазване на чистотата.  
Общинският съветник Пламен Станчев също смята за удачен вариант увеличаване на броя на съдовете за събиране на отпадъци. Според него изграждане на депа за събиране на растителните отпадъци в селата, също биха могли да бъдат решение за справяне на проблема с нерегламентираните  сметища. 
Кметът на общината инж. Тошко Петков обясни, че корекции са направени в план сметките на около 14 села, като те са били свързани с процента на събираемостта. При тях разликата между облога и заявените разходи е над 70%. Това е страшно ангажиращо за дофинансиране на тази дейност, подчерта Петков. Според него увеличението на таксата е нож с две остриета. Миналата година бе направено. общината е предала на съдия-изпълнител физическите лица, които имат над 500 лева неплатена такса "смет" и юридическите лица с над 1000 лева дълг от последните години, обясни кметът Тошко Петков. Той обаче подчерта, че за всеки подобен случай общината заплаща за покриване на таксите на адвокат и съдия-изпълнител.
Кметът съобщи, че договорът за закупуване на новия камион е сключен, но техниката ще пристигне през март. Тя ще се използва за извозването на зелените отпадъци.
Искаме да закриваме нерегламентираните сметища, за да променяме съзнанието на хората. Отдавна пледирам към кметове на всички събирания да държат всички растителни, животински и други отпадъци, които не са битови, на територията на дома си, а не да ги изхвърлят извън двора си и да чакат някой друг да направи това. Ние го вършим, но за сметка на други дейности, които са по-важни в този момент, заяви кметът.  Той отбеляза, че някои кметове са положиха сериозни усилия и сметищата вече са закрити, като не се предвижда разходи за тяхното почистване през 2019 година. 
На предложението на Станчев, кметът заяви, че в Плана за управление на отпадъците не е вменено  като задължение на общината да изгражда нови депа. И тази година са предвидени 50 хил. лева за закупуване на нови контейнери, подчерта Петков.  На въпрос на кмета на Плачидол, дали ще бъде ли коригирана сумата за неговото село, ако успее да събере допълнително  10 000 лева, Петков увери, че ако това се случи, то план-сметката може да бъде коригирана съгласно Наредбата. 

Тук може да гледате пълен запис на днешното заседание на Общинския съвет.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Втори Фестивал на добруджанския фолклор ще се проведе на 11 май в село Царевец
Втори Фестивал на добруджанския фолклор ще се проведе на 11 май в село Царевец
Ученици мериха сили в общинския кръг на състезанието „Млад огнеборец“  в Каварна
Ученици мериха сили в общинския кръг на състезанието „Млад огнеборец“ в Каварна
Спортен празник организира Община Добричка на стадиона в Дончево
Спортен празник организира Община Добричка на стадиона в Дончево
Със средства по проект „Красива България” ще се ремонтира сградата на общинската администрация в Шабла
Със средства по проект „Красива България” ще се ремонтира сградата на общинската администрация в Шабла



Яндекс.Метрика