Парламентарният председател, заместник-министри и жени посланици се включиха в коледната работилница за деца в рамките на кампанията "Мисията е възможна"

08.12.2018 г. 16:11:24 ч.
/
Парламентарният председател, заместник-министри и жени посланици се включиха в коледната работилница за деца в рамките на кампанията "Мисията е възможна"
Парламентарният председател Цвета Караянчева, заместник-министри и жени посланици се включиха днес в коледната работилница за деца под надслов "Мисията е възможна с ръце и сърце за една цветна Коледа" в столичното Второ СУ "Акад. Емилиян Станев".
Събитието е част от националната кампания "Мисията е възможна", която популяризира развитието на превантивни и алтернативни услуги за деца - т.нар. процес на деинституционализация. 
Това е мисия, която трябва да бъде на всеки един от нас, възрастните, каза Цвета Караянчева. Трябва да бъдем приятели на тези деца, да им дадем възможност да се развиват така, както децата, които живеят в семействата си, добави тя. Сега, когато наближават коледните празници, нека заедно с тях да направим в работилницата най-красивите картички, защото "мисията е възможна", възможно е тези деца да се реализират в обществото благодарение на грижите, които ще им дадем, каза Караянчева. Тя добави, че Коледата е да топли сърцата на всички. Нека чрез вашето приятелство, отношение, любов да бъде най-топлата Коледа за тези наши деца, добави Цвета Караянчева, която поздрави ангажираните министерства за инициативата. Когато човек има сърце, нищо не може да го спре, каза председателят на парламента, която призова да бъде протегната ръка на всички деца, нуждаещи се от грижи, приятелство и от възможност да бъдат като всички останали. Караянчева посочи, че от много години се работи за извеждането на тези деца от институциите, за да може скоро вече да няма такива. Трябва да се разказва, да се дава личен пример, добави тя и пожела топли и светли Коледни празници.
Британският посланик Ема Хопкинс каза, че силно подкрепя инициативата за изграждането на приобщаваща среда за децата, които да реализират потенциала си. Хопкинс добави, че за близо четирите години откакто е в страната, вижда огромен напредък по отношение на деинституционализацията и приобщаващото образование, както и в изграждането на общество, което вярва, че всяко дете е важно. Посланикът похвали лидерската роля на правителството за кампанията, но посочи, че отговорността как се отнасяме с децата с увреждания е на всеки един от нас и е важен личният пример.
Представителят на УНИЦЕФ в България д-р Джейн Муита реши да не представя предварително приготвеното си изказване и вместо това помоли присъстващите да затворят очи за момент и да си припомнят с усмивка хубав спомен от детството, който ги прави щастливи. Виждайки усмивките, Муита прикани присъстващите да се замислят и за онези деца, които не могат да почувстват същото, защото не живеят в обгрижваща семейна среда. Днес по света 2,7 млн. деца живеят в институции, каза представителят на УНИЦЕФ в България и добави, че за тях също следва да се осигури грижа, да бъдат насочвани, да може напълно да се упражняват техните права както по силата на Конвенцията за правата на детето, така и по силата на Конвенцията за правата на хората с увреждания. Муита също посочи усилията на българското правителство за децата.
Заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева благодари за инициативата днес да обърнат внимание на децата, които имат нужда от подкрепа, и които все още трябва да се борят с различни предразсъдъци в обществото за това да бъдат приети и към тях да се отнасяме с уважение. Сачева си спомни декември 1996 г., когато заедно с британски специалисти за първи път влязла в институция, в която е имало деца с увреждания. Поради липса на лекарства те бяха заливани със студена вода, за да могат да не буйстват и да бъдат успокоявани. Очите не тези деца ме преследват и до днес, 22 години по-късно, каза Сачева. Тя каза, че се радва, че във времето и като заместник на социалния министър, и сега, като заместник-министър на образованието, може да работи с колегите си за затварянето на тези институции и за правата на тези деца, за да могат те да получат топлина, семейство, подкрепа и обич. Тя се надява инициативи като днешната да не събират само на Коледа, а всеки да може да подкрепя тези деца и винаги да си спомня, че те често са жертва на нас, възрастните, и отношението ни към тях изгражда обществото ни в бъдеще. 
Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова посочи пред журналисти, че "Мисията е възможна" е кампания, започната от социалното министерство през октомври, като последен етап на реформата още от 2010 г. за затваряне на всички институции за деца в България. Първият етап беше да затворим всички институции за деца с увреждания, част от домовете за медико-социални грижи и голяма част от домовете за деца, лишени от родителски грижи. В момента има 680 деца, които живеят в 14 домове за лишени от родителски грижи и 15 домове за бебета от 0 до 3 години. Пътят ни ще бъде финално извървян тогава, когато покажем, че "мисията е възможна" и че децата, които поради някаква причина са загубили семействата си или са лишени от възможността да бъдат отглеждани от родителите си, не са по-различни от останалите деца, които ходят на училище и играят, каза Русинова. Инициативата днес, заедно с децата от Второ СУ, е да покажем, че всички можем да седнем да една маса, да си направим коледни картички, и след това да ги използваме, всеки изпращайки ги на приятели и колеги, обясни тя.
Снимка:static.bnr.bg
Източник:БТА

Коментирайте
Подобни новини
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
121 години от смъртта на Гоце Делчев
121 години от смъртта на Гоце Делчев
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"
Очаква се цените на бензина и дизела да се запазят същите през летния сезон
Очаква се цените на бензина и дизела да се запазят същите през летния сезон



Яндекс.Метрика