Начало >Добруджа >Общество

Почти нулев интерес към две професионални паралелки след първо класиране

17.07.2020 г. 15:16:55 ч.
/
Почти нулев интерес към две професионални паралелки след първо класиране
 
1106 ученици в областта са класирани в средните училища след седми клас, като 972-ма от тях са се записали още след първо класиране. Това съобщи за радио „Добруджа“ началникът на Регионалното управление по образование-Добрич Жоро Тошков. 97 ученици са подали заявление за участие във второ класиране, 36 деца не са се записали никъде. За новата учебна година одобреният план за областта предвижда 54 паралелки с 66 специалности. Броят им е по-голям, тъй като някои от специалностите са в рамките на половин паралелка, припомни Тошков.
Традиционно профилираните гимназии са запълнили паралелките си още на първо класиране. Въпреки това има много ученици, които явно не са харесали специалността, в която са приети и са подали заявление за участие във второ класиране, каза Тошков. Той даде пример с паралелката в Езикова гимназия -„Немски език с втори чужд испански“. 10 от класираните в нея, са подали заявление за второ класиране. В ПМГ „Иван Вазов“, въпреки че и трите паралелки са класирани по 26 ученици, 14 са решили да участват във второ класиране. Подобна е ситуацията и във Финансово-стопанската гимназия, където 18 от класираните са избрали да участват във второ класиране.
Има две паралелки в областта, които след първо класиране изглеждат невъзможни за реализиране.  Едната е „работник в дървообработването“ в Обединено училище „Пейо Яворов“ в село Стефаново, където има записани само две деца.
Сериозен проблем има и с половинката от комбинираната паралелка в ПГ по техника и строителство „М.В.Ломоносов“ в Добрич. В „мебелно производство“ са приети само две деца. В другата половинка – „електрически превозни средства“, са класирани 10 деца. Тошков заяви, че ще обсъдят ситуацията с училището и ако те пожелаят и успеят да я запълнят, може цялата паралелка да стане с профил „електрически превозни средства“.
49 деца не са класирани изобщо, но те имат право да подадат заявления за участие в трето класиране, обясни Тошков. Той обаче отбеляза, че има 20 ученици от други райони на страната, които са кандидатствали за училища в нашата област.
Второто класиране продължава до 20 юли, като записването е до 22 юли. След това ще бъдат обявени незаетите места за участие на трето класиране.

Коментирайте
Подобни новини
Смениха областния управител на Добрич
Смениха областния управител на Добрич
Орлето Илия от с. Александрия се завърна на родна земя
Орлето Илия от с. Александрия се завърна на родна земя
ЦИК изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетините за вота 2 в 1
ЦИК изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетините за вота 2 в 1
 Мая Димитрова: Промяна в България може да настъпи само при висока избирателна активност  (ВИДЕО)
Мая Димитрова: Промяна в България може да настъпи само при висока избирателна активност (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика