Половин милион агнета на пазара за Великден и Гергьовден

05.04.2018 г. 10:11:14 ч.
/
Половин милион агнета на пазара за Великден и Гергьовден
Близо половин милион агнета ще бъдат предложени на пазара у нас за Великден и Гергьовден. Това съобщи за „Монитор“ Борис Чилингиров от Асоциацията на овцевъдите.

По думите му за година у нас се продават между 600 и 700 хил. агнета.

„У нас продажбите на агнешко се увеличават основно по време на четири големи християнски празника-Великден, Гергьовден, Коледа и на Богородица. В големите градове хората по разни повод в големи компании и през останалото време си купуват агнета, което увеличава консумацията в тези райони“, обяснява браншовикът.

Според Чилингиров време е българинът трябва да се научи да си купува агнешко от проверени магазини. „Или от фермата, където клиентът може да си вземе прясно месо, което е и по-евтино. Цената на живо тегло е 5-6 за кило. Около големите градове обаче, където търсенето е по-голямо тя може да стигне и до 8 лв. за живо тегло. От 20-килограмово агне излизат 7-9 кила чисто месо“, обясни браншовикът. По думите му през миналата година търговците са изкупували агнетата на едро по 4,50 лв./кг живо тегло, а тази година са вдигнали мизата с едно левче отгоре - до 5,50 - 6.00, като тя зависи от търсенето. Причината е, че сега част от фермерите не са се съобразили с ранния Великден. В големите търговски вериги в София агнешкото е над 12 лв. килото.

Овцевъдът посъветва хората да внимават какво купуват. „Прясното месо си личи. Ако кокалът му е с розов свеж цвят, значи е прясно. Видим ли кокал със синьо-сивкав цвят трябва да го избягваме, защото най-вероятно става дума за замразено месо, което е било размразено и изкарано за продажба“, обясни още Чилингиров. По думите му такова месо в магазина трябва да струва не повече от 6-7 лв. за килограм.

Според него твърдението за внос от Гърция е силно преувеличено и е опит да бъдат подбити цените на производителите у нас. „Там има голяма консумация, особено по време на празниците. България винаги е изнасяла агнета за Гърция още от времето на комунизма“, припомни овцевъдът. „Много по вероятно е български агнета да се продават в Гърция, а не обратното, защото там цените са по-високи“, добави Чилингиров и уточни, че евентуално от съседните Сърбия и Македония може да се внасят живи агнета за кланици у нас, намиращи се близо до границата. „От Румъния има по-голям внос, но от там агнетата са с по-малко месо“, добавя Чилингиров.

Други негови колеги предполагат, че у нас може полулегално да влизат заклани цели агнета от Гърция. Причината е, че там се разрешава на търговците такива животни да се слагат на открито под навесите пред магазините да висят до 4 часа след обяд. След което обаче те задължително трябва да отидат в екарисажа. Именно такова месо може да влиза у нас, съмняват се овцевъдите.

На пазара за животни в Благоевград стопани от околните села продаваха вчера агнета, но според продавачите търсенето е било малко. Жена от близкото село Зелен дол искаше по 200 лв. за всяко от двете си агнета, тежащи, според нея по 33 кг. „На хората им се вижда скъпичко. Искат да им ги дам по 150 лв.“, каза тя пред камерата на БНТ.
Снимка:www.monitor.bg
Източник:Monitor.bg

Коментирайте
Подобни новини
Богослужения за Второ Възкресение
Богослужения за Второ Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
121 години от смъртта на Гоце Делчев
121 години от смъртта на Гоце Делчев
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"



Яндекс.Метрика